BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyémánt alakzat az OTP-nél

Az indexeik mozgása alapján unalmasnak látszanak a vezető nemzetközi tőzsdék. A BÉT négy éllovasa közül az OTP grafikonja viszont kifejezetten izgalmasan fest. A többiek csak némi felfelé mutató potenciált jeleznek.

Az elmúlt két hétben a legfőbb New York-i tőzsdemutató, az S&P500-as index nem mutatott érdemi elmozdulást, továbbra is a korábbi sávkereskedés zajlik. A jegyzés az utóbbi néhány napban ismét a sáv alsó szélét (2126 pont) tesztelte. A támasz ép maradt. A heti bázisú grafikonon látható, hogy a kurzus igyekszik kioldalazni a vészt jósló „emelkedő ék” alakzat területéről, úgy, hogy egyébként a támasz felett marad. Ha a következő napokban a jegyzés mégis az említett támasz alatti zárásokat produkálna, akkor az várhatóan a sáv szélességének megfelelő mértékű (kb 50 pont) esést mutathat. Nagyjából itt található a következő lehetséges támasz szintje is (2072 pont). Ha mégis egy felfelé kitörés valósulna meg, akkor ugyanekkora mértékű emelkedésre lehet számítani. A német DAX30 index szintén oldalazó mozgást mutat, miután a 10 399 pontos támasz felett tudott maradni. A sáv mintegy 320 pont széles. Akár lefelé, akár felfelé valósul meg kitörés, a várható mozgás mértéke a sáv szélességével közel azonos lehet. Egyébként felfelé 11 000 pont közelében, míg lefelé 10 189 pont közelében alakulhat ki akadály, ami lényegében megfelel a sáv szélességéből számítható értékeknek.

A BUX index helyzete az elmúlt két hétben annyit változott, hogy a jegyzés ismét a 28 100 pontos támasz fölé emelkedett. A kurzus további emelkedésének jelenleg a 28 429 pontos, illetve a 28 724 pontos ellenállások lehetnek az akadályai. Amennyiben a jegyzés ismét az említett támasz alá esne, a legközelebbi lehetséges támasz a 2015 januárja óta tartó emelkedő trend vonala lehet. A ferde vonalak támasztóereje alapvetően gyengébb a vízszintes társaikénál, így könnyebben fennáll a támasz/trend megtörésének veszélye. A várható árfolyamalakulást egy-két egymásba ágyazódó, emelkedő ék alakzat árnyékolja be.

A Mol részvényeinek jegyzése kilépett a július elején indult, csökkenő trend alól, és jelenleg mozgását a 16 757–17 895 forint közötti sáv határozza meg. A sávon belül az árfolyam emelkedése a 17 500 forint közelében húzódó ellenállásban akadt el. A következő kereskedési napokon a kurzus megközelítheti az említett árfolyamsáv felső szélét. Ezt követően kiléphet felfelé a sávból, és visszatesztelheti a szeptember elején elhagyott emelkedő trendvonalat 18 300–18 400 forint közelében.

Az OTP Bank esetében egy viszonylag ritka formáció kialakulásának lehettünk tanúi az elmúlt néhány hétben. A formációt gyémántnak nevezik, és lényegében úgy írható le, mint amikor a jegyzés rajzolata előbb egy szélesedő, később egy szűkülő alakzatot alkot, amennyiben a napi maximumok és minimumok viszonyát tekintjük. A forma egy sarkára állított négyszöget rajzol. Esetünkben a gyémánt az augusztus eleje óta tartó emelkedő trend végén alakult ki. A formáció kialakulása során a forgalom trendje csökkenő. A tapasztalati statisztikák szerint a formációból az árfolyam az esetek 69 százalékában lefelé tör ki. Lefelé kitörés esetén a jegyzés várhatóan a 6900 forintos szint közelébe térhet vissza, betöltve a 6979–7020 forint közötti rést, és elérve a 2015 januárja óta tartó trend vonalát. Felfelé történő kitörés esetén a mérési szabály alapján a jegyzés a gyémánt jobb oldali csúcsának szintjétől számítva 571 forintos emelkedést mutathat be, 7960 forint közelébe.

A Richter Gedeon részvényeinek jegyzése, miután átlépte az 5694 forintos ellenállást, nem tudott kilépni a július óta tartó csökkenő trend alól, és most felülről teszteli a korábbi ellenállást. Az említett csökkenő és a 2015 januárja óta tartó emelkedő trend vonala kezdi a jegyzést egy egyre szűkülő területbe zárni. A két vonal november vége felé keresztezi egymást, így legkésőbb addig eldől az irány. Felfelé kitörés esetében az első lehetséges akadály 5857 forint, lefelé kilépés esetén 5550 forint.

A Magyar Telekom, miután betöltötte a 458–463 forint közötti rést, visszacsuklott a 452 forintos támaszhoz. A következő napokban az MTelekom esetében is sávkereskedés indulhat 452–463 forint között, vagy letörhet a támasz, és a jegyzés a 2016. februári trend vonalához eshet vissza.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.