BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Várat magára a rendszerváltás

Nem volt sikeres az adóbevallás egyszerűsítésével a kormányzat: alig csökkent azok aránya, akik maguk bajlódtak inkább a papírokkal, semmint rábízták volna ezt a hivatalra. Az ígéretek ellenére a helyzet valószínűleg jövőre se lesz sokkal jobb.

Költséghatékony megoldást választott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a tavalyi adóbevallási számok szokásos szeptemberi ismertetésére. A hosszú, mindenre kiterjedő számsorok közlése helyett egy közlemény, valamint egy hasonló tartalmú, az MTI-nek adott helyettes államtitkári nyilatkozat kombinációjával elégedtek meg. A „Nőtt a jövedelem, több maradt a családoknál” címet viselő dokumentum szerint például már csak az szja-bevallók 14 százaléka tölti ki kézzel a papírokat, ami persze annak fényében már nem akkora eredmény, hogy a 2012-es bevallás esetében is már 19 százalékos volt csupán a kézi kitöltés aránya.

A szándékok szerint jövőre a NAV már négymillió bevallást készíthetne el maga, de csak elvben. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint ugyanis egyrészt az egyéni vállalkozók és az őstermelők, másrészt pedig azok maradnának ki eleve, akik a munkáltatójukkal készíttetik el a bevallásukat. A négymillió már így is csak körülbelül jön ki: a múlt évről 684 ezren a munkáltatójukon át számoltak el, az őstermelők száma 28 ezer, az egyéni vállalkozóké pedig 180 ezer volt. Vagyis mintegy kilencszázezren eleve kimaradnak a lehetőségből. A problémát azonban az jelenti, hogy a jelenlegi szabályok szerint jövőre NAV csak két esetben vállalja a kitöltést: ha valaki megfelel a bevallási nyilatkozat ma még igencsak szigorú feltételeinek (vagyis a munkáltatói kifizetéseken kívül máshonnan nem kapott jövedelmet és kedvezményt sem érvényesített), vagy ha van ügyfélkapuja. Utóbbiból azonban szintén nincs túl sok.

A tavalyi adóbevallásokból a NAV a közlemény szerint mintegy 440 ezret töltött ki maga – csakhogy valójában az új típusú, jövőre megmaradó bevallási nyilatkozatot ebből 172 ezren választották. A hatóság a Világgazdaságnak elküldött adataiból látszik, hogy a maradék az egyszerűsített bevallást választókat jelenti: ők azok, akik kicsit lazább feltételeknek megfelelve nem a munkáltatói elszámolólapon, hanem külön nyilatkozatban kérték a hatósági kitöltést.

Az adatok tanúsága szerint az új típusú bevallási nyilatkozat, vagyis az adóhatósági kitöltés lehetősége leginkább azokat vonzotta, akik eddig sem szerettek sokat bajmolódni a számokkal: a múlt évihez képest a munkáltatói bevallást választók száma 37 ezerrel, az egyszerűsített bevallást igénylőké 75 ezerrel csökkent. De visszaesett a köznyelvben söralátétnek nevezett adónyilatkozatot választók száma is: utóbbit a megelőző évi 55 ezer után most 49 ezren választották csupán.

Mindeközben a bevallások száma emelkedett is, összesen 50 ezerrel, így már 4,6 milliónyian adtak le valamilyen formában elszámolást a múlt évi jövedelmekről. A többség, 3,4 millió adózó maga töltötte ki a papírokat: növekedett azok száma akik a bonyolultabb, teljes adattartalmú elszámolást választották (1,5 milliónyian), míg némileg csökkent azoké, akik a valamivel könnyebb csökkentett adattartamú (vagyis kevesebb oldalból álló) bevallást töltötték ki, de ők voltak továbbra is a legtöbben, 1,9 milliónyian.

A jövő évi adóhatósági kitöltés előtt leginkább az jelenti az akadályt, hogy a bevallások többsége még mindig postán jut el az adóhatósághoz. A NAV közlése szerint tavaly 826 ezren küldték be az elszámolást az ügyfélkapun át (az igazán jellemző megoldás a programmal elkészített, majd kinyomtatott bevallás), márpedig a bevallási ajánlatot a jelenlegi szabályok szerint ők kapják majd meg a hivataltól jövőre. A képet tovább rontja, hogy az egyéni vállalkozók eleve ügyfélkapun kötelesek kapcsolatot tartani a hivatallal, vagyis a tavalyi bevallások tanúsága szerint 650 ezernél kevesebben vannak, akiknek a legújabb ajánlatot majd elküldheti a NAV. Így a hatóság jövőre akkor is csak egymillió bevallást készíthet el legfeljebb, ha sikerül az új bevallási nyilatkozatra rábeszélnie kétszer annyi embert, mint az idén, vagyis valószínűleg a többség marad a hagyományos kitöltögetésnél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.