BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Decemberben kamatot emel a Fed

Történelmi rekordokat döntöget a Wall Street-i Dow Jones index, miközben a dollár árfolyama szépen közelít a paritás felé az euróval szemben, a kurzus az elnökválasztás idején mért 1,10 körüli szintről csütörtökre 1,05 közelébe érkezett. Ennek nemcsak a megválasztott elnök által meghirdetett infrastruktúra-fejlesztési program az oka, hanem az a szinte tényként kezelt eshetőség is, hogy a jegybank (Fed) emeli a kamatot december közepén. Elemzők szerint a Janet Yellen vezette Fed az irányadó 0,25–0,50 közé eső sávot 0,25 százalékponttal feljebb tolja.

A november elején, még a választások előtt megejtett ülés jegyzőkönyvét magyar idő szerint szerdán késő este tették közzé. Ebből kiderül, hogy ha semmi nem jön közbe, és az adatok váratlanul nem jeleznek romlást, akkor a döntéshozók a közeljövőben szigorítják a monetáris feltételeket. Legutóbb – és hosszú évek után először – tavaly decemberben emeltek kamatot, de novemberben erre még nem álltak készen, hagytak maguknak egy kis időt a töprengésre. Továbbra is az a szándékuk azonban, hogy a kamatot csak lassan kúsztatják felfelé, hogy a gazdaságot ne terheljék túl. A résztvevők – a tartalékbankok elnökei és a nyíltpiaci bizottság tagjai – egyöntetűen úgy vélték, hogy mind több érv sorakoztatható fel a kamatemelés mellett, hiszen a munkanélküliségi ráta 4,9-5 százalékos, s az infláció is a kétszázalékos cél felé tart. Kockázatok léteznek persze, de a Fed számára elsődlegesen fontos személyes fogyasztási kiadások árindexének magja már 1,7 százaléknál tart.
Az ülés óta a tőzsdei folyamatok nyomán gyarapodott a háztartások pénzügyi vagyona, élénkült a kiskereskedelmi forgalom – és most jön még a karácsonyi vásár –, viszont erősödött a dollár, ami fékezheti az exportot.
A szavazói joggal rendelkező résztvevők közül ketten – a kansasi Esther George és a clevelandi Loretta Mester – már november elején emeltek volna, s úgy vélték, ha túlfűtik a munkaerőpiacot, s hagyják a munkanélküliségi rátát a mostani, teljes foglalkoztatást tükröző szintről tovább csökkenni, akkor növelik a pénzügyi stabilitási kockázatokat.

Szerintük érvényesülhet az alacsony kamat torzító, a befektetőket veszélyes hozamvadászatra késztető hatása. Mások viszont azt mondták, hogy nyugodtan túllőhetnek a foglalkoztatási célon, legalább hamarabb felpörgetik az inflációt, és ha szükséges, akkor később erőteljesebben növelhetik a kamatot. Viszont a mai alacsony szintnél lejjebb ereszkedni nem nagyon lehet. Többen is azt hangsúlyozták, hogy a jegybanki kommunikációval az lenne összhangban, ha decemberben emelnék a kamatot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.