BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

May nem bízza a szabad piacra a brit gazdaság fejlődését

Szükséges az ipar, a gyakorlati oktatás fejlesztése és az innováció, hogy az Egyesült Királyság versenyképes maradjon a globális gazdaságban és növelni tudja hatékonyságát. Nagyjából így lehetne összefoglalni azt az új ipari stratégiát, amit Theresa May, brit miniszterelnök fog hétfőn a kabinet elé terjeszteni.

Aktívabb beavatkozó szerepet fog vállalni a brit kormány az ipar és néhány tudományág területén – írja mai cikkében a BBC. A brit miniszterelnök egy új stratégiával áll majd elő a következő kabinetülésen.  Az üzleti élet vezetői üdvözölték a tervet, ami olyan területeket fog támogatni, mint az okos energia, robotika, mesterséges intelligencia vagy az 5G mobilhálózat fejlesztése.  Az említett ágazatokat egy 4,7 milliárd font értékű alapon keresztül támogatják.

A kormány ezen felül igyekszik a különböző vállalatok dolgát megkönnyíteni azzal, hogy olyan intézményeket hoznak létre, melyek segítik az innováció és a különböző képességek fejlesztését.

A kormány szerint a stratégia fő célja, hogy a brit gazdaság ne függjön túlságosan a szolgáltatás szektortól, különös tekintettel a pénzügyi ágazatra. Mindez most különösen fontos, amikor az Egyesült Királyság éppen újratárgyalja gazdasági kapcsolatait az EU-val.

Oktatásfejlesztés a növekvő életszínvonalért

A brit miniszterelnök külön kiemelte a STEM [science, technology, engineering math; Magyarul: tudomány, technológia, műszaki tudományok és matematika – a szerk.] képességek fejlesztésének fontosságát.

„Éveken keresztül gyengébben teljesítettünk a gyakorlati-szakmai oktatás terén, mint a versenytársaink” – mondta Greg Clark, üzleti ügyekért felelős konzervatív párti politikus. Az új stratégia célja, hogy „könnyítsünk az ország termelési nehézségein, megszüntessük a regionális különbségeket, ezzel biztosítva a növekvő életszínvonalat és béremelkedést az emberek számára” – magyarázza Clark.

A program a különböző ágazatokba való pénzöntés helyett a szükséges képességek és infrastruktúra fejlesztésére fog koncentrálni. „A munka nélkül maradt dolgozóknak képzési lehetőséget kell biztosítani, hogy gyorsan alkalmazkodni tudjanak a gazdasági élet változásaihoz” - mondja James Sproule, a támogatási alap egyik vezetője.

Túl kevés, túl későn

Munkáspárti képviselők azonban szkeptikusak a kormány tervével kapcsolatban. „Ez a kísérlet arra, hogy a kormány egy rendes ipari stratégiával álljon elő mindenképpen egy lépés előre, azonban túl kis lépés, túl későn” – mondja Clive Lewis, ellenzéki politikus.

„Csepp a tengerben és nem több, mint propaganda” - fejti ki véleményét a több oktatási intézményt tömörítő University and College Union egyik képviselője a kormány képzésekbe való befektetési illetően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.