BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kis hatása lesz a Brexitnek hazánkra

Nagy-Britannia uniós kilépése több csatornán keresztül is hatással lehet a magyar gazdaságra, de ezek mind mérsékeltek lesznek – állapították meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kutatói.

A jegybank Műhelytanulmánya szerint ez annak köszönhető, hogy a pénzügyi rendszer sérülékenysége alacsony, az aktív fiskális politika pedig a kiegyensúlyozott költségvetés és a csökkenő államadósság mellett képes egy közepes mértékű növekedési hatást kompenzálni.

A legjelentősebb csatorna a külkereskedelem, így ha a Brexit Nagy-Britanniára lokalizálódik, a hazai hatás mérsékelt marad. Ebben az esetben 2020 végéig a GDP növekedése évente átlagosan 0,2 százalékkal lehet alacsonyabb. Ha viszont az Európai Unió is érdemben lassul (akár technikai recesszió következik be), akkor a magyar gazdaság érintettsége is erősebb lehet, és 2020 végéig a növekedés évente átlagosan 0,5 százalékkal mérséklődik.

A legenyhébb forgatókönyv szerint a Brexit miatt az összesített GDP-veszteség 2020-ig így 0,7 százalékpont lehet, míg a legrosszabb szcenárió az alappályához képest 2,7 százalékpontos mínusszal számol, vagyis ennyivel lehet alacsonyabb az aggregált GDP szintje ahhoz képest, mintha nem lenne Brexit. Ez utóbbi forgatókönyv szerint a Nagy-Britanniában élők hazautalt jövedelmének csökkenése kissé a fogyasztást is visszavetheti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.