BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szebbnek látja Spanyolországot az OECD

Javított Spanyolország idei várható gazdasági növekedésén a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), amely kedden Madridban nyilvánosságra hozott jelentésében a korábbi várakozásoknál 0,2 százalékkal magasabb, 2,5 százalékos növekedéssel számol.

A szervezet előrejelzése egybeesik a spanyol kormány várakozásaival, de optimistább az Európai Bizottság és a Nemzeti Valuta Alap (IMF) véleményénél, utóbbiak egyaránt 2,3 százalékos GDP-növekedéssel kalkuláltak a 2017-es évre. A dél-európai ország 2018-ban 2,2 százalékos gazdasági növekedésre számíthat az OECD szerint.

A jelentés szerint Spanyolországban a munkanélküliségi ráta idén 17,5 százalék lesz, és ezzel párhuzamosan a foglalkoztatás 2,4 százalékkal bővül. A jövő évre pedig 16,1 százalékos munkanélküliség és 1,9 százalékkal növekvő foglalkoztatottság várható.

A GDP-arányos államháztartási hiány 3,4 százalék lesz idén, ami 0,3 százalékponttal haladja meg a brüsszeli várakozásokat - áll a szervezet jelentésében, amely megállapítja, hogy várhatóan nem sikerül teljesíteni a deficitcélt 2018-ban sem, és a vállalt 2,2 százalék helyett 2,8 százalékra lehet számítani.

Az OECD elismeri, hogy a korábban végrehajtott strukturális reformoknak köszönhetően Spanyolországban erős a gazdasági fellendülés, de figyelmeztet az alacsony termelékenység kockázatára. Továbbá felhívja a figyelmet a tartósan munkanélküliek magas arányára, és a minőségi munkahelyek hiányára.

A gazdasági válság "hegeket" hagyott, amelyek aláássák a jólétet, szemmel láthatóan magas a munkanélküliség, nőtt szegénység és az egyenlőtlenség - állapítja meg a szervezet rámutatva, hogy a dél-európai országnak ahhoz, hogy megtartsa a gazdasági növekedés ütemét és növelje az életszínvonalat, ismét reformokra van szüksége.

A dokumentum egyebek mellett javaslatot tesz az általános forgalmi adó (áfa), valamint az ingatlanadó, és a környezetvédelmi adók emelésére, mivel úgy véli, hogy ebben az irányban vannak "kihasználatlan" lehetőségek.

Az OECD jelentése kitér a Spanyolországot érintő belső és külső kockázatokra is, előbbinek tekinti, hogy a spanyol kormánypárt kisebbségben van a törvényhozásban, ami megnehezíti a döntéshozatalt és újabb reformintézkedések elfogadását. Az utóbbiak közé sorolja a világkereskedelem növekedésének lassulását, valamint Nagy-Britannia távozását az Európai Unióból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.