BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hat éve nem növekedett ilyen gyorsan az euróövezet gazdasága

Közel hatéves csúcsra gyorsult márciusban az euróövezet gazdasági teljesítményének a növekedési üteme az IHS Markit gazdaságkutató intézet vállalati beszerzési menedzserek körében végzett felmérése szerint.

Márciusban az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 70 havi csúcsra, 56 pontra emelkedett a februári 55,5 pontról - szerdai bejelentés szerint.

A szolgáltatóipari és (a már korábban közölt) feldolgozóipari adatok egyesítésével képzett összetett BMI pedig 56,4 pontra, 71 havi csúcsra nőtt a februári 56 pontról.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]Csaknem hat éve nem látott sebességgel növekszik az euróövezet gazdasági teljesítménye Fotó: AFP Csaknem hat éve nem látott sebességgel növekszik az euróövezet gazdasági teljesítménye Fotó: AFP[/caption]A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül a német összetett BMI 57,1 pontra, 70 havi csúcsra emelkedett márciusban, míg a francia mutató ugyancsak 70 havi csúcsra, 56,8 pontra erősödött. Eközben az olasz mutató 54,2 pontra, a spanyol pedig 56,8 pontra gyengült, mindkettő kéthavi mélypontnak számít. 

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A márciusi BMI adatok bíztató képet festenek az euróövezeti gazdasági növekedés kilátásairól - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza.  Az adatok alapján Németországban és Franciaországban 0,6 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani az első negyedévben, Spanyolországban pedig a három hónap BMI-mutatói alapján 0,8-0,9 százalékos gazdasági bővülésre. Összességében az euróövezetben 0,6 százalékos GDP-növekedés várható az első negyedévben - foglalta össze Chris Williamson.

BMI: egekben a termelés mennyisége

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 56,0 százalék volt, 3,4 százalékponttal alacsonyabb a februári 59,4 százalékosnál. A korábbi márciusokkal összevetve azonban az idei érték érdemben meghaladja a hosszú távú márciusi átlagot (52,1) és az elmúlt három év 53,5 százalékos átlagát is, mivel március összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években - jelentette hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A foglalkoztatottság indexe 50,0 pont fölött maradt márciusban is. A termelési mennyiség indexe csökkent februári értékéhez képest, de 50,0 pont felett maradt, ami immár tizenkilencedik hónapja a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta csak öt alkalommal volt magasabb az index értéke márciusban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.