BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fékre lépett a brit gazdaság

Csökkentette valamelyest a brit gazdaság idei teljesítményére szóló előrejelzését a Bank of England, a vártnál nagyobb ütemben lassuló fogyasztási kiadásokkal indokolva a döntést.

A brit jegybank monetáris tanácsa a csütörtöki kamatdöntő ülés jegyzőkönyvében és az ezzel egy időben kiadott friss inflációs jelentésben közölte, hogy az eddigi 2 százalék helyett 1,9 százalékos növekedést valószínűsít 2017 egészére a brit gazdaságban. A bank a gyengébb növekedési ütem ellenére is a korábban jósoltnál gyorsabb inflációt vár: az új inflációs jelentés 2,7 százalékos idei egész évi átlagos inflációval számol az eddigi előrejelzésben szereplő 2,4 százalék helyett.

A Bank of England szerint e korrekció egyedüli oka a brit EU-tagságról rendezett – a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – tavalyi népszavazás óta végbement fontárfolyam-gyengülés. A jegybank szerint a font jelenleg 16 százalékkal gyengébb a 2015 végén mért legutóbbi árfolyamcsúcsnál.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.