BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fejlődő magyar gazdaság képzett munkaerőt kíván

Magyarország érdeke, hogy csökkenjen a szakképzésből lemorzsolódó diákok száma – mondta Pölöskei Gáborné, az NGM helyettes államtitkára.

A magyar gazdaság gyors ütemben fejlődik, így képzett munkaerőre van szüksége. Magyarország érdeke, hogy csökkenjen a szakképzésből lemorzsolódó diákok száma – mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten a Szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése című projekt nyitórendezvényén.

Hozzátette: a program a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) közös finanszírozásával az NGM és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal konzorciumában valósul meg 2,8 milliárd forintból, 2020 végéig. A projekt célcsoportját a pedagógusok, kiemelten a Szakképzési Centrumok és a Földművelésügyi Minisztérium irányítása alatt álló szakképző intézmények tanárai alkotják, ugyanis a program az alapkompetenciák módszertani fejlesztésére helyezi a hangsúlyt.

Pölöskei Gáborné kiemelte: a PISA-felmérések szerint a 15 éves korosztály mintegy 30 százaléka alapvető számolási kompetencia problémákkal küzd. Magyarországon a korai iskolaelhagyók száma az európai uniós átlagot némileg meghaladja.

A kompetencia hiányosságok, a lemorzsolódás csökkentése csak módszertani megújítással, szemléletváltozással lehetséges, ugyanis, mint mondta, az alapkompetenciák – például a szövegértés – önmagukban kevesek, a tanulóknak az ágazatonként meghatározó kulcskompetenciákat is el kell sajátítaniuk. Ebben nyújt majd segítséget a projekt, ami egyebek mellett a jó gyakorlatok bemutatásával és továbbképzésekkel járul hozzá a tanárok szemléletformálásához.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.