BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontos adatok érkeznek jövő héten Európából

A héten az Eurostat első negyedévi euróövezeti GDP-növekedési adataiból az EKB monetáris politikájának várható alakulására lehet majd következtetni, a brit inflációs, kiskereskedelmi és foglalkoztatási adatok pedig a brit gazdaság második negyedévi teljesítményére adnak majd némi rálátást.

Amíg hazánk kapcsán a Központi Statisztikai Hivatalra lesz érdemes figyelni az elkövetkezendő héten, addig Európán két fontos jelentés adati is napvilágot látnak. Az Eurostat elsőször kedden hozza nyilvánosságra az első negyedévi euróövezeti és uniós GDP-növekedési becslésének második olvasatát.

A növekedés az előző negyedévhez képest a várakozások szerint az előzetes adatnak megfelelő 0,5 százalék lesz, ámbár az idő közben nyilvánosságra hozott beszerzésimenedzser-indexek (BMI) alapján 0,6 százalék is lehet. Amennyiben az Eurostat felfelé korriágálja első negyedévi GDP-növekedésre vonatkozó első becslését, az fokozhatja a piaci elvárásokat is az Európai Központi Bankkal (EKB) szemben monetáris politikája szigorításának a megkezdésére.

A BMI mutatók tanúsága szerint az euróövezeti gazdasági növekedés egyre szélesebb alapokra terjed ki és az övezet mind a négy vezető nemzetgazdaságában lendületet vett. A BMI-felmérések alapján a legjobb teljesítményt éppen azok az ágazatok kezdik nyújtani, amelyeknél a növekedés fenntartásához tőkeberuházásokra is szükség van, ami viszont már tartós növekedést vetít előre.

A német ZEW gazdasági kutatóintézet felméréséből szerdán ismerhetjük meg az euróövezeti gazdasági szereplőknek a májusban érvényes üzleti kondíciókról és hat hónapra előre a kínálkozó lehetőségek megítéléséről alkotott nézeteit.

Számos makrogazdasági mutató jelenik meg a héten, amelyekből következtetéseket lehet majd levonni a brit gazdaság második negyedévi teljesítményének az alakulásáról. Az inflációs, kiskereskedelmi forgalmi, valamint foglalkoztatási adatok alapján már úgy tűnik, hogy a brit gazdaság a második negyedévben már kezd jobban teljesíteni az elsőnél.

A BMI adatok az üzleti aktivitás fokozódását jelzik, az infláció növekedése azonban a vásárlóerő mérséklésével visszafoghatja a növekedés ütemét. Az első negyedévi gyenge teljesítmény miatt viszont a Bank of England 2017-es GDP-növekedési előrejelzését már 1,9 százalékra volt kénytelen csökkenteni 2,0 százalékról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.