BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentős üzleti lehetőségek várják a magyar cégeket Kolumbiában

Az elmúlt években jelentősen fejlődtek a magyar-kolumbiai kapcsolatok, a következő időszakban pedig gazdasági együttműködéseink kaphatnak újabb lendületet, miután nagyszabású fejlesztési projektek indulnak a latin-amerikai országban.

A bizalmat tovább erősíti, hogy hamarosan magyar nagykövetség nyílik Bogotában, így bővülnek a lehetőségek a magyar vállalatok számára is. A sikeres piacra lépéshez a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) nyújt támogatást a hazai cégeknek helyi képviselete révén, április végén pedig külön szakmai napot is rendeztek a kolumbiai lehetőségek iránt érdeklődő cégeknek.

Kolumbia napjainkban jelentős átalakuláson megy keresztül, mely alapjaiban érinti a gazdasági, kereskedelmi szférát is. A kolumbiai kormány és a gerillaszervezetek között ugyanis 2016 decemberében megkötött békemegállapodás eredményeként elsősorban a konfliktus sújtotta területeken jelentős fejlesztési projektek kezdődnek. Ebben részt vállal az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ), az Amerikaközi Fejlesztési Bank, illetve az Európai Unió, így hazánk is.

Új fejezet kezdődik a magyar-kolumbiai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokban

A Déli Nyitás külgazdasági stratégia eredményeként a Latin-Amerikába irányuló magyar kivitel 2014 és 2016 között 20 százalékkal nőtt, a múlt évben mintegy 330 milliárd forintot tett ki. Ezen belül Kolumbia irányába a magyar export 23 százalékkal bővült az említett időszakban, és további növekedés várható a megváltozott kolumbiai gazdasági környezet eredményeként. „A magyar szerepvállalás Kolumbiában új szintre léphet, korábban hazánk az Európai Unió “Trust Fund for Columbia” programjához is hozzájárult, a közeljövőben azonban a megvalósuló újjáépítési és fejlesztési projektekben a magyar vállalkozások kaphatnak jelentős szerepet – hangsúlyozta a Világgazdaságnak Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója.

Oláh Zsanett elmondta, a Kereskedőház a Déli Nyitás külgazdasági stratégia keretében (lásd keretes írásunkat) alapos piacfeltáró tevékenységet végzett a latin-amerikai országban az elmúlt években, az így gyűjtött információkkal pedig a kolumbiai piacot célzó magyar cégek piacra lépését kívánják elősegíteni. Ennek érdekében rendezték meg április végén a Kolumbiai Szakmai Napok című eseményt, melynek keretében Kolumbia gazdasági, üzleti környezetével, valamint magyar cégek piaci tapasztalataival is megismerkedhettek a résztvevők. „Rendkívül pozitív volt a kezdeményezés fogadtatása, több mint harminc, tőkeerős, jelentős külpiaci tapasztalattal rendelkező cég érdeklődött a kolumbiai üzleti lehetőségek iránt. A magyar-kolumbiai kapcsolatok mérföldkőhöz érkeztek, várhatóan 2017 nyarán megnyílik a Magyar Nagykövetség Bogotában, így együttműködéseink hivatalos államközi szintre emelkednek és szoros szakmai kapcsolatban a magyar külképviselettel a Kereskedőház is hatékonyabb szakmai támogatást tud nyújtani a kolumbiai piacot célzó magyar vállalkozásoknak” – mondta az MNKH vezérigazgatója. Az MNKH egyedi üzleti lehetőségek felkutatásán túl a nagyszabású kolumbiai beruházásokhoz integrált és multiszektorális csomagot is kínál, elsősorban városfejlesztési projektekhez kapcsolódóan. Ezekben akár 10-15 magyar vállalkozás is helyet kaphat, így a kisebb vállalkozásoknak, akár startup cégeknek is lehetőséget biztosít nemzetközi tapasztalat, referenciák megszerzésére. Oláh Zsanett lapunk kérdésére kiemelte, hogy az ilyen integrált együttműködésekbe a határon túli magyar vállalkozásokat is bevonják. „A Kárpát-medencében működő 22 kirendeltségünkön keresztül folyamatosan keressük azokat a vállalkozásokat, amelyek részt vehetnek ezekben a projektekben” – hangsúlyozta.

Oláh Zsanett több területen is komoly lehetőségeket lát a magyar vállalkozások kolumbiai piacra lépése tekintetében. „A legfontosabb a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, hiszen jelentős kereslet mutatkozik Kolumbiában a fejlett piacokon már bizonyított magyar ágazati technológiákra és szakértelemre” – mondta. „Mindennek az intézményi keretei is lefektetésre kerültek, hiszen a Szakmai Napok keretében a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ együttműködési megállapodást írt alá kolumbiai társszervezetével a mezőgazdasági kutatásokban való együttműködés szorosabbra fűzése érdekében. Ezen túlmenően együttműködések alakíthatók ki az egészségipar, a vízgazdálkodás, a városfejlesztés, az információs technológiák és az infokommunikáció szegmenseiben is” – hangsúlyozta az MNKH vezérigazgatója.

Vezérigazgató elmondta, hogy a Kereskedőház a régióban nem csupán Kolumbiában folytat aktív tevékenységet kölcsönösen előnyös üzleti együttműködések kialakítása érdekében. Összesen hat képviselettel rendelkezik a térségben, sőt, Mexikóban egy kompetencia-központot is működtet, amely magyar infokommunikációs szolgáltatások és technológiák célzott kiajánlásával a régió specifikus kihívásaira kínál megoldást.

Jelentős összegeket csoportosít át Kolumbia a fejlesztésekre

A kormány és a gerillaszervezetek között csaknem ötven éve zajló konfliktust lezáró, 2016 decemberében megkötött béke után nagyléptékű fejlesztési projektek indultak az országban. A nemzetközi segítség mellett Kolumbia jelentős összegeket csoportosít át védelmi költségvetéséből is a beruházások támogatására. Az eddigi katonai célú kiadások egy részét ennek keretében az egészségügy, az oktatási szektor, illetve a halászat és a mezőgazdaság fejlesztésére fordítják.

„Elsősorban azokat a régiókat fejlesztjük, amelyek megszenvedték a konfliktust, tehát a mezőgazdaság és az ehhez kapcsolódó infrastruktúra élvez most prioritást” – mondta Jaime Alberto Cabal Sanclemente, Kolumbia bécsi, Magyarországra akkreditált nagykövete a Világgazdaságnak. A diplomata szerint ennek keretében elsősorban az exportképes kakaó, kávé és különféle gombafajták termelésére ösztönzik azoknak a területeknek a lakóit, ahol felszámolják a kokaültetvényeket. „E cél elérése érdekében egy hárommilliárd dolláros fejlesztési tervet indítottunk” – hangsúlyozta a nagykövet. Kiemelte, kormányzati szinten jelentős ösztönző intézkedéseket vezettek be, például a hotelek, szálláshelyek jövedelemadója a jelenlegi 30 százalékról 9 százalékra csökken.

A nagykövet szerint több szektorban is jelentős együttműködéseket alakíthatnak ki a magyar cégek, így például a mezőgazdaság területén, illetve az ehhez kapcsolódó feldolgozóiparban vannak kiváló befektetési lehetőségek, míg az egészségiparban és a vízgazdálkodásban elsősorban a fejlett magyar technológiai megoldásokra, és tapasztalatokra van kereslet.

„Nagy lehetőségek vannak Bogota és Budapest együttműködésében. A diplomáciai és gazdasági kapcsolatok fontos pillanatot élnek, a Magyar Nemzeti Kereskedőház jelenléte tavaly szeptember óta komoly lendületet adott a kétoldalú kereskedelmi együttműködéseinknek, így hatványozottak a lehetőségek a vállalati kapcsolatok dinamizálásában. A nyáron megnyíló bogotai magyar nagykövetség további lökést ad kétoldalú politikai kapcsolatainknak is, mely elősegíti az üzleti lehetőségek kihasználását a magyar vállalkozások számára” – hangsúlyozta a nagykövet.

A Déli Nyitás

Új világrend van kialakulóban, így ahhoz, hogy Magyarország a globális szintű változások nyertesei közé tartozzon, a hagyományosan nyugati orientáltságú külgazdasági kapcsolataink fenntartása és erősítése mellett, elengedhetetlen a déli és keleti régiók fejlődő országaival való együttműködések dinamizálása. Magyarország ezért 2015-ben meghirdette a déli nyitás politikáját az afrikai, latin-amerikai és karibi térséggel folytatott politikai, gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében. E törekvés keretében az Eximbank 1,8 milliárd eurós keretet nyitott a magyar cégek latin-amerikai tevékenységének finanszírozására, a Magyar Nemzeti Kereskedőház pedig 6 képviseletet is működtet a régióban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.