BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliárd euró is lehet London „lelépési díja”

Megrekedhetnek a Brexit-tárgyalások a Nagy-Britannia által fizetendő lelépési díj miatt; Brüsszelben úgy látják, London nem tudja, hogy valójában mit is akar.

Bár biztató jelek is mutatkoznak az Európai Unió és Nagy-Britannia között Brüsszelben folyó kilépési tárgyalásokon, sajtójelentések szerint változatlanul éles az ellentét a két fél között a London által fizetendő lelépési díjat illetően. Olyannyira, hogy Brüsszel szerint a párbeszéd megakadásával fenyeget, ha a britek nem hajlandók beleegyezni egy tekintélyes összeg kifizetésébe.

„A pénzügyi rendezés a prioritások közé tartozik – mondta egy uniós diplomata a Politicónak. – Az EU nem fog ugyan felállni az asztaltól, de halogatni fogja az egyeztetést. Olyan érzésünk van, hogy Nagy-Britannia egyelőre nem áll készen ezekre a tárgyalásokra” – tette hozzá.

Az új műanyag ötfontos bankó a Brexit után is szolgál majd. Fotó: AFP

Hétfőn mindkét fél a korábbinál optimistábban ült le a második fordulóra, miután a brit kormány a múlt héten először írásban is elismerte, hogy vannak pénzügyi kötelezettségei. Összeget eddig még egyik fél sem mondott, a becslések széles skálán, 20 és 100 milliárd euró között mozognak. A Guardian – a brit delegációhoz közel álló egyik forrásból – úgy értesült, hogy a kormány abban reménykedik: könnyebben lenyomhatja az adófizetők torkán az összeget, ha úgy állíthatja be, mint a jövőbeli kapcsolatokért fizetendő árat. A lap szerint Michel Barnier, az Európai Bizottság (EB) főtárgyalója külön felhívta a munkatársai figyelmét, hogy ne beszéljenek számokról, s nem akar konkrét összeget megnevezni októberben sem, mikor az EU-csúcstalálkozón beszámol majd az elért haladásról.

A Bloomberg – szintén a delegációhoz közel álló egyik forrásból – úgy tudja, a britek abban bíznak, hogy elég lesz, ha meggyőzik Brüsszelt: elvben elfogadják, hogy fizetniük kell, és nem fogják visszavonni adott szavukat. De magáról az összegről egészen addig nem kötnek jogilag kötelező érvényű megállapodást, amíg meg nem születik az átfogó Brexit-egyezség, mert a lelépési díjat aduként akarják használni a jobb feltételek kicsikarása érdekében.

Az EB egyelőre nem hajlandó kommentálni a tárgyalások állását, Barnier és David Davis brit Brexit-miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón értékeli majd a négy nap munkáját, melynek napirendjén a lelépési díj mellett az uniós állampolgárok majdani jogai, valamint az északír–ír határ szerepel. A mostanin kívül még három tárgyalási fordulót tartanak a csúcs előtt.

Recesszió veszélyére figyelmeztet a Moody’s

A brit gazdaság több ágazatát súlyosan érintené, ha a tagság megszűnéséig London nem tudna átfogó megállapodásra jutni az Európai Unióval a további kapcsolatrendszerről, s ez esetben nem lehet kizárni a recesszió lehetőségét sem – derült ki a Moody’s Investors Service átfogó szektorelemzéséből. Mindennek veszélyére más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet – írja az MTI. Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőközpont, a Centre for Economics and Business Research megítélése szerint a brit gazdaság növekedési üteme a következő hónapokban meredek ívben lassul majd, és csak az erőteljes külkereskedelem miatt lesz elkerülhető a recesszió.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.