BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lemaradnak a fejlődésben az angolok

Lassúbb lesz jövőre a brit gazdaság növekedésének üteme, de várhatóan elkerüli a recessziót.

Némileg gyengült a font a dollárral szemben, miután a csütörtökön nyilvánosságra hozott ipari termelési, valamint a külkereskedelmi adatok sem nyugtatták meg a befektetőket. A külkereskedelmi deficit 2 milliárd fonttal 4,56 milliárdra nőtt júniusban – ez a legnagyobb hiány tavaly szeptember óta. Az import 3,3 százalékkal a történelmi csúcsot jelentő 53,95 milliárd fontra emelkedett, miközben az export 0,7 százalékkal 49,39 milliárd fontra csökkent. A második negyedévben 8,94 milliárd fontra nőtt a külkereskedelmi hiány az előző három hónapban mért 8,84 milliárdról.

Az ipari termelés 0,3 százalékkal bővült júniusban az előző év azonos időszakához képest, míg havi összevetésben 0,5 százalékos volt az ütem a májusi stagnálás után, jóval meghaladva a 0,1 százalékos elemzői várakozásokat. Az eredmény elsősorban a bányászat és a kitermelés 4,1 százalékos növekedésének, ezen belül az olaj- és gázipar nagyobb kibocsátásának köszönhető. A második negyedévben 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés az előző három hónaphoz képest. A feldolgozóipar éves összevetésben 0,6 százalékkal nőtt a májusi 0,3 után, de nem érte el a 0,7 százalékos várakozásokat. Májushoz képest nem bővült a termelés.

Az építőipar teljesítménye 0,9 százalékkal nőtt júniusban az egy évvel korábbihoz képest, és messze alulmúlta az 1,9 százalékos elemzői várakozásokat. Havi összevetésben 0,1 százalékkal csökkent a májusi 0,4 százalékos visszaesés után.

Bár az ipari adatok valamivel jobbak, mint vártuk, ez nem változtat a növekedési kilátásokon

– nyilatkozta a Reutersnek Sam Lynton-Brown, a BNP Paribas londoni stratégája.

A brit hírügynökség majdnem hetven közgazdász megkérdezésével készült felmérésének eredménye is azzal számol, hogy Nagy-Britannia növekedése jövőre elmarad az eurózónáétól, de elkerüli majd a recessziót, és a fogyasztók változatlanul megérzik, hogy a bérek növekedése nem követi az inflációt. A tavaly nyári Brexit-népszavazás óta 13 százalékkal gyengült a font, ami megdrágítja az importot. Az infláció a várakozások szerint év végére eléri a 2,9 százalékot, jelentősen meghaladva a Bank of England 2 százalékos célját. A szakértők ennek ellenére nem számítanak a jegybank „ultra laza” monetáris politikájának szigorítására a közeljövőben. Véleményük szerint 2019-ig a jegybank nem emel majd a rekordalacsony 0,25 százalékos irányadó kamatlábon.

A brit gazdaságot jelentős mértékben a fogyasztás hajtja, a bérek azonban idén csak 2,2, jövőre 2,5 százalékkal nőnek, miközben az infláció várhatóan jövőre is eléri a 2,6 százalékot, a vállalatok pedig kivárnak a befektetésekkel a Brexit körüli bizonytalanságok miatt. Mark Carney, a Bank of England kormányzója többször figyelmeztetett már, hogy a befektetések visszafogása miatt a gazdaság képtelen a korábbi ütemben növekedni az infláció gyorsulása nélkül. A közgazdászok szerint várhatóan folytatódik a bővülés, és csak 20 százalékra teszik annak a valószínűségét, hogy a gazdaság jövőre recesszióba süllyed. Mindössze két szakértő – a Fathom Consulting és a BayernLB közgazdásza – szerint nagyobb 50 százaléknál a recesszió esélye.

A felmérés eredménye szerint a brit gazdaság 2018 közepéig negyedévenként csak 0,3 százalékkal nő majd az eurózóna 0,4 százalékosra becsült bővülésével szemben – miközben tavaly még a leggyorsabban haladók között volt a G7-ek csoportjában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.