BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővült a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Tavaly novemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második becslésében.

Tavaly novemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 6,7 százalékkal – az első becslésnél 0,3 százalékponttal magasabb arányban – nőtt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,6 százalékkal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene pedig 5,3, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,1 százalékkal növekedett - írja második kiskereskedelemről szóló becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A kiskereskedelmi forgalomból 5 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 28 százalékkal emelkedett
Forrás: MTI – Koszticsák Szilárd

Az adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 10,4 százalékkal emelkedett.

Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (18 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (13 százalék), a bútor-, műszakicikk- (7,3 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (5,1 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben (4,5 százalék). Ezzel szemben a forgalom volumene csökkent a használtcikk-üzletekben 5 százalékos csökkenést mutatott.

A KSH becslése kitér rá, hogy az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 28 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene is 3,7 százalékkal nőtt, de a kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai is 3,4 százalékkal bővültek.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 925 milliárd forint volt tavaly novemberben.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 44 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 40 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Tavaly január–novemberben az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 4,7 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3 százalékkal nőtt az értékesítés volumene – írja a KSH.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.