BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszavárják a tizenegyek az Egyesült Államokat

Az egyezmény résztvevői adják a globális GDP több mint 13 százalékát, termelésük értéke eléri a 10 ezermilliárd dollárt.

A republikánus szenátorok majdnem fele arra sürgeti Donald Trump elnököt, hogy az Egyesült Államok ismét csatlakozzon a csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezethez. Az új, immár átfogó és előremutató csendes-óceáni partnerségnek (CPTPP) nevezett megállapodás részleteit szerdán hozták nyilvánosságra, az egyezményt pedig a tervek szerint március 8-án írja alá Chilében a 11 tagállam – Ausztrália, Brunei, Kanada, Chile, Japán, Malajzia, Mexikó, Új-Zéland, Peru, Szingapúr és Vietnám.

Az egyezmény résztvevői adják a globális GDP több mint 13 százalékát, termelésük értéke eléri a 10 ezermilliárd dollárt. Az Egyesült Államokkal, amelyet Trump egy éve vont ki a megállapodás alól, a világ GDP-jének 40 százalékát tennék ki – emlékeztetett a Reuters. A várhatóan év végén, jövő év elején életbe lépő egyezmény értelmében a tagállamok csökkentik a vámtarifáikat. Ausztrália nagyszámú új munkahely megteremtését várja a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban, a bányászatban és a szolgáltatási szektorban, Új-Zéland gazdaságát pedig a kormányzat számításai szerint évi 1,2-4 milliárd új-zélandi dollárral (880-2930 millió USD) löki majd meg a megállapodás, elsősorban a marhahús- és kiviexport növekedésének köszönhetően.

Ha az USA beszáll, a világ GDP-jének 40 százaléka lesz a CPTPP-ben
Forrás: AFP

Az amerikaiak távozása után újratárgyalt egyezmény nem módosított a korábbi feltételeken a piaci hozzáférést illetően, felfüggesztettek vagy megváltoztattak viszont több olyan rendelkezést, amely annak idején Washington nyomására került bele a dokumentumba, elsősorban a gyógyszeripari szerzői tulajdonjogok védelmének ügyében.

Japán reméli, hogy az Egyesült Államok újra csatlakozik majd, és erre Trump mutatott is némi hajlandóságot Davosban. A lépést támogatná 25 republikánus szenátor is, akik leveket írtak az elnöknek ez ügyben. „Mint tudja, a szorosabb gazdasági együttműködés a TPP tizenegy tagjával potenciálisan lehetővé tenné, hogy jelentősen javuljon az amerikai vállalatok versenyképessége, több millió munkahely jöjjön létre, növekedjen az amerikai export, emelkedjenek a bérek, kiteljesedjen Amerika energetikai potenciálja, és a fogyasztók is jól járjanak” – ismertette a levelet a Market Watch.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.