BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A költségvetés tervezetét június 13-án nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek

A kormány olyan költségvetést tervez a jövő évre, hogy a működési oldala nullás legyen, a fejlesztési források nélkül.

A kormány olyan költségvetést tervez a jövő évre, hogy a működési oldala nullás legyen, a fejlesztési források nélkül – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

A kormány 2019-re 4 százalék feletti GDP-növekedéssel kalkulál, a szocho mértéke 2 százalékkal csökken, teljesé válik a kétgyermekes családok adókedvezményének igénybevételi lehetősége.

Cél, hogy a költségvetési hiány 2 százalék alá szoruljon, mérséklődjön az államadósság mértéke, alacsony legyen az infláció, további béremelések valósuljanak meg.

A kormány június 13-án nyújtja be a 2018-as büdzsé tervezetét az Országgyűlésnek.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kormány célja, hogy az uniós adatvédelmi irányelvek változása ne nehezítse meg a kkv-k tevékenységét, a nemzeti adatvédelmi hatóság csak figyelmeztetheti a kkv-kat, de szankciókkal nem sújthatja majd. Erről a kamarákkal is egyeztetnek.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter
Fotó: MTI/Kovács Attila

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: kormánybiztos felügyeli majd a Modern falu programot, konzultálni fognak a kistelepülések polgármestereivel. A program érinti a 10 és 30 ezer lakos közötti városokat is. A Modern falu program koncepcióját az ősszel fogadja el a kormány. A cél: vonzó legyen a falusi lét, életforma.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely jelezte:

a kormány nem tárgyalt arról, hogy az MKB Bank bejelentkezett a Budapest Bank megvételére.

Kovács Zoltán kormányszóvivő hozzáfűzte: továbbra is fennáll az az elv, hogy stratégiai többséget képezzenek a nemzeti tulajdonú pénzintézetek. Gulyás Gergely szerint világpiaci okok húzódnak meg a 400 forint körüli benzinár mögött, a jövedéki adó az EU-n belül az egyik legalacsonyabb, külön áfakulcs pedig uniós szabályozás miatt nem vonatkozhat a benzinre.

A miniszter úgy vélte:

akkor lesz érdemes eurót bevezetni, ha Magyarország eléri az EU életszínvonalának mintegy 90 százalékát.

A tegnapi kormányülésen Varga Mihály beszámolt arról, hogy a KSH adatai szerint a 15-74 év közötti foglalkoztatottak száma 167 ezer fővel nőtt márciusban a tavalyi év azonos időszakához képest, a közfoglalkoztatottaké 42 ezerrel csökkent. A munkanélküliségi ráta 3,9 százalékra mérséklődött. Gulyás Gergely kiemelte: a kormány célja a teljes foglalkoztatottság. A GDP az első negyedévben 4,4 százalékkal növekedett, ami az EU-ban a harmadik legjobb teljesítmény.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.