BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kamatot emelt a Fed

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal a 2,25-2,5 százalékos sávba emelte az irányadó alapkamatot a Fed.

A várakozásoknak megfelelően

25 bázisponttal a 2,25-2,5 százalékos sávba emelte az irányadó alapkamatot a Fed.

A lépést a piac korábban már szinte teljesen beárazta, az azonban meglephette a befektetőket, hogy a szervezet érdemben vágta meg a következő két évre vonatkozó várakozásait.

Az idei GDP-növekedést 3 százalékra várják, a 2019-eset pedig 2,3 százalékra, amely 0,1, illetve 0,2 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberi előrejelzésnél.

Fotó: AFP

Az inflációs pálya terén sem olyan optimista már a Fed, az idén és jövőre is 1,9 százalékkal számolnak, szeptemberben még 2 és 2,1 százalék volt a projekció.

A döntés után kiadott egyéni kamatpálya-előrejelzés (dot plot) szerint a Fed döntéshozói megosztottak abban, hány kamatemelés jöhet jövőre:

a szavazatok az 1, a 2 és a 3 emelés közt oszlanak meg.

Mivel a befektetők korábban arra spekuláltak, hogy a Fed visszavesz a szigorítás tempójából, a piaci bizonytalanságot növelhette a Fed megosztottsága: az amerikai börzék pillanatok alatt lefordultak, majd korrigáltak, a dollár egész napos erősödés után gyengülni kezdett, a 10 éves állampapír hozama pedig 2,8 százalékkal májusi mélypontra ért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.