BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alulbecsülték a gazdasági növekedést

Még a legpon­tosabb prognózis is 0,6 százalékponttal becsülhette alá a 2018-as GDP-bővülést – derült ki a Pénzügyminisztérium összeállításából. A Világgazdaság konszenzusa 90 bázisponttal maradt el a most várt növekedési adattól.

A 2017. őszi, 3,4 százalékos piaci konszenzushoz képest 1,2 százalékponttal lehetett magasabb a gazdasági növekedés 2018-ban – derült ki a Pénzügyminisztérium (PM) összefoglalójából. Mivel a Világgazdaság konszenzusa is az elemzők véleménye alapján készül, ezért az eltérés az esetünkben is jelentős, a nekünk nyilatkozó elemzők 3,7 százalékos bővülést prognosztizáltak, míg a legfrissebb adatok szerint 4,6 százalék körüli emelkedést könyvelhetett el a magyar gazdaság tavaly. Ez az adat egyébként megegyezik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzésével, ami a 2017. szeptemberi inflációs jelentésben jelent meg.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A legpontosabb elemzői csapat a Kopint-Tárkié volt, akik kereken négyszázalékos bővülésre számítottak, de még itt is jelentős, 0,6 százalékpontos lehetett az eltérés. Az Erste Bank és a Goldman Sachs (GS) adta a legpesszimistább prognózist, ők mindössze 3,4 százalékos GDP-emelkedést vártak. A 2017. tavaszi számok arról tanúskodnak, hogy a GS ekkor még csupán 2,7 százalékos bővülést jelzett, ami majdnem 2 százalékpontos alul­becslése lehet a 2018-as növekedésnek.

Lapunk összesítései szerint a tavaly februári, 3,7 százalékos konszenzus, a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően májusra 0,3 százalékponttal 4 százalékra emelkedett, majd augusztusra elérte a 4,2 százalékot, ami már csupán 0,1 százalékpontos eltérés a PM előzetes, 4,3 százalékos várakozásához képest. Tavaly ősszel már az is világossá vált, hogy a 2017-es növekedést túlszárnyalhatja a 2018-as, az elemzők ekkor már 4,4 százalékos bővülést jeleztek, azonban már többen hangsúlyozták, hogy a növekedés elérte a csúcsát, és folyamatosan lecseng majd a következő negyedévek során. Ugyan a negyedik negyedéves adatra csaknem egy hónap múlva derül fény, a lapunk által kérdezett elemzők a PM 4,6 százalékos bővülést jelző, decemberben készített előrejelzésénél is gyorsabb GDP-emelkedést várnak.

A Világgazdaság hasábjain de­cemberben készítettünk összesítést arról, hogy mennyire voltak pontosak az elemzők – és ezáltal a konszenzusunk – a negyedéves GDP előrejelzésénél tavaly, ez alapján átlagosan fél százalékpontos tévedést mutattunk ki, az elemzők néhány kivételtől eltekintve alulbecsülték a várható növekedési adatot.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.