BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Március végére csúszhat a sorsdöntő szavazás

A brit cégek uniós tőkebefektetésekkel készülnek a Brexitre, miközben Theresa May kormányfő türelmet kért a képviselőktől a Brüsszellel folytatott tárgyalásokra.

A font 0,2 százalékot esve háromhetes mélypontra gyengült a dollárral szemben a Brexit körüli növekvő aggodalmak miatt. A befektetők árgus szemmel figyelik, hogy Theresa May kormányfőnek sikerül-e változtatásokat kicsikarnia Brüsszeltől a novemberben aláírt kilépési megállapodásban. A miniszterelnök időhúzásra játszik:

azt kérte a parlamenti képviselőktől, hogy a tárgyalások ezen „döntő szakaszában ne veszítsék el a hidegvérüket”, és adjanak neki még két hetet, hogy elérje az Európai Uniónál, amit akar.

Megfigyelők szerint a saját pártjának képviselőit akarta elsősorban figyelmeztetni, hogy a csütörtökre tervezett vitanapon egyelőre ne álljanak elő saját alternatív Brexit-terveikkel. Elképzelhető egyébként, hogy az alsóház csak a március 21-i EU-csúcs után – vagyis csupán egy héttel az Egyesült Királyság kilépése előtt szavaz a megállapodásról. Ezt tegnap megerősítette Andrea Leadsom, az alsóház elnöke, tory frakcióvezető.

Egy friss tanulmány szerint a brit vállalatok a Brexitre készülve folyamatosan pumpálják át a pénzt az Európai Unióba: 8,3 milliárd fonttal növelték befektetéseiket a tagállamokban.

Ez 12 százalékos növekedésnek számít, és ezt az összeget a London School of Economics Centre for Economic Performance kutatói szerint az Egyesült Királyságban fektették volna be, ha nincs a kilépés, vagyis ez súlyos anyagi veszteség az országnak. Az EU-n kívüli brit befektetéseknél viszont nem mutatható ki jelentős növekedés.

Theresa May brit miniszterelnök
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A fordított irányú, vagyis az EU-ból származó befektetések 11 százalékkal csökkentek a 2016-ban megrendezett népszavazás óta, ami további 3,5 milliárd fontnyi kiesés.

A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a veszteségek számottevően tovább emelkednek egy esetleges megállapodás nélküli Brexit esetén. „A Brexit gazdasági veszélye nagyobb a csatorna brit oldalán. A brit cégek úgy érzik, hogy muszáj több pénzt befektetniük az EU-ban, fordítva viszont ez nem igaz” – mondta a CNBC Newsnak Dennis Novy, a jelentés egyik szerzője.

A tőkebeáramlás lefagyásának és a gazdaság további lassulásának veszélyére figyelmeztetett a rendezetlen Brexit esetén Rain Newton-Smith, a Brit Iparszövetség (CBI) vezető közgazdásza is.

A megállapodás nélküli kilépés súlyos problémákat okoz majd a világszinten vezető szolgáltatóipari cégeinknek, amelyek a legtöbb esetben csak a munkahelyek és a befektetések EU-ba való áttelepítésével kerülhetik el ezeket

– írta közleményében.

Újabb figyelmeztetést adott ki az Élelmiszer- és Italszövetség (Food and Drink Federation – FDF) is, amely több mint harminc más iparági szövetséggel együtt a héten megfenyegette a kormányt, hogy megszünteti vele az együttműködést a megállapodás nélküli Brexit katasztrofális veszélye miatt. Ian Wright, a FDF vezetője azt mondta a BBC-nek, hogy tagságuk tizede tart attól, hogy le kell húznia a rolót, olyan súlyos károkat kellene ez esetben elszenvedniük.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.