BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csődhullám és autóipari összeomlás

A Brexit miatt félmillió brit vállalat küszködik súlyos pénzügyi nehézségekkel, megállapodás nélkül az autóipar teljesítménye az 1980-as évek szintjére eshet vissza.

Az autóipar teljesítménye márciusban a tizedik egymást követő hónapban csökkent, ezúttal éves bázison 14,4 százalékkal. A hazai forgalomra szánt járművek gyártása 18,1, az exporté 13,4 százalékkal esett vissza. Utóbbi teszi ki a termelés csaknem négyötödét, ami egyben jelzi, mennyire fontos az iparág számára a szabad és korlátozásoktól mentes külkereskedelem.

A kibocsátás az 1980-as évek szintjére zuhanhat vissza, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból

– figyelmeztetett az ágazati szövetség (SMMT). A legfrissebb előrejelzés szerint még rendezett Brexit és az ezzel járó átmeneti időszak esetén is a tavalyi 1,52 millióról 1,36 millió darabra csökkenhet az országban gyártott autók száma az idén, de 2021-re ez a szám visszajöhet 1,42 millióig. Megállapodás nélkül viszont a termelés 30 százalékkal, 1,07 millió darabra zuhanhat 2021-re.

Sürgősen meg kell egyezniük az érintetteknek, hogy helyrehozhassuk az okozott károkat, és az energiánkat és a befektetéseinket az iparág előtt álló technológiai kihívásokra fordíthassuk”

– mondta a Sky Newsnak Mike Hawes, az SMMT vezérigazgatója.

Fotó: AFP

A Brexit körüli bizonytalanságok és a fogyasztók visszafogottsága miatt ötéves csúcson van a csődgondnokságot „élvező” brit cégek száma is.

Hivatalos adatok szerint az év első három hónapjában 451 cég kényszerült erre a lépésre, ami 21,8 százalékos növekedés 2018 utolsó negyedévéhez képest, és a legmagasabb szám 2014 első negyedéve óta.

A fizetésképtelen vagy a hitelek átütemezéséről megállapodó vállalatok száma 6,3 százalékkal nőtt, és március végéig elérte a 4187-et. A helyzetet szakértők részben azzal magyarázzák, hogy sok cég tetemes készleteket halmozott fel a Brexitre készülve március 29. előtt, az Európai Unió­ból való kilépés dátumát azonban azóta október 31-re tolták át. A kisvállalatok számára emellett súlyos terhet jelentenek az emelkedő bérek is – mondta a The Guardiannek Mike Cherry, az érdekképviseletük elnöke.

A Begbies Traynor vagyonfelügyelő és tanácsadó adatai szerint csaknem félmillió brit cég küszködik súlyos pénzügyi nehézségekkel, ez az összes vállalat 14 százaléka. Az ingatlanszektor a leginkább érintett, de az építőiparban is 10 százalékkal nőtt egy év alatt az érintettek száma.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.