BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Utolsó esélyek a Brexit előtt

A Bank of England (BOE) feje, Mark Carney minden lehetőségét megragadja, hogy figyelmeztesse a brit törvényhozást arra a veszélyre, amit a megállapodás nélküli Brexit jelent a szigetország gazdaságára – írja a Bloomberg.

A Parlament jövő héten esedékes felfüggesztése előtt a Kincstári Bizottság szerdai meghallgatása lehet az utolsó esély arra, hogy Carney nyilvánosan szóljon Boris Johnson miniszterelnökhöz mielőtt az Egyesült Királyság elhagyná az Európai Uniót október 31-én. Az ülés egyben esélyt adhat arra is, hogy a BOE teljesítse a bizottság kérését, frissítse a Brexittel kapcsolatos tavalyi előrejelzéseit.

Boris Johnson új kormánya megemelte a tétet, amikor a megállapodás nélküli kilépés mellett döntött és szembeszállt azon törvényhozókkal, akik szeretnék megelőzni az ország mindenfajta átmenet nélkül hagyja el az uniót.

Sőt, ennél is tovább ment, amikor jelezte, hogy megpróbál majd népszavazást kezdeményezni, ha a keddi ülésnap estéjén nem sikerül megszavaznia a kilépést.

Bár a BOE közreadta a legrosszabb forgatókönyveket, azok még nem tartalmazzák az esetleges „no deal Brexit” prognózisait, amíg a kormány nem dönt erről. Ez azt jelenti, hogy az e heten várható előrejelzések lesznek a legrészletesebbek új kereskedelmi megállapodás nélkül.

A legszélsőségesebb forgatókönyv szerint – amit az illetékesek nem tartanak feltétlen jövendölésnek – a bank szerint a brit gazdaság 8 százalékkal, az ingatlanárak pedig majdnem 33 százalékkal esnek vissza.

Fotó: AFP

A Bank of England augusztusi inflációs jelentését követően Carney azt mondta, hogy a testület akkor tájékoztatja a törvényhozókat, amikor azok szeptemberben újra üléseznek. A bizottság is a változás időszakát éli, miután a korábbi elnök, Nicky Morgan a kabinetben kapott helyet. Választott helyettes hiányában a Kincstári Bizottság szeptember harmadikán azért ülésezik, hogy új vezetőt válasszon.

Szerdán fogja Carney, Andy Haldane, Johnatan Haskel és Gertjan Vlieghe társaságában prezentálni az inflációs jelentést, majd pedig egyedül tárgyal a kormánnyal az Egyesült Királyság és az EU gazdasági kapcsolatairól.

Az ülés ugyanaznap lesz, amikor a brit belügyminiszter, Sajid Javid az éves költségvetést prezentálja, amiben várhatóan nagyobb összegeket különít el a rendvédelem, az egészség- és oktatásügy részére. E terve azonban nem arat osztatlan sikert, mivel ahogy az IFS igazgatója, Paul Johnson figyelmeztetett, fenntarthatatlan kötelezettségvállalásokat tesz költségvetésről szóló beszámolójában e héten.

Javid bizonytalan körülmények árnyékában kénytelen beszámolni a költségvetésről, ahogy egyes törvényhozók igyekeznek megakadályozni a megállapodás nélküli Brexitet. Ígéretet tett arra, hogy betartja a hatályos költségvetési szabályokat amik előírják, hogy a strukturális hitelfelvétel a GDP 2 százaléka alatt marad a 2020-21-es évben és az államadósság a gazdaság arányos részére csökkenjen.

De az Institute for Fiscal Studies (IFS) hétfőn közreadott jelentésében arra figyelmeztet, hogy a brit kormány annak dacára növelte a kiadásokat, hogy még nem tudni, hogyan fog reagálni a gazdaság a Brexitre.

Nagy költségvetést határozni meg egy különösen bizonytalan gazdasági időszakban azt jelzi, hogy milyen kevés ötletünk van arra nézve, hogy mennyire fenntartható, vagy költséges döntések születnek ezen a héten

mondta Paul Johnson.

Jelenleg a költségvetési hivatal (OBR) 4 és 5 milliárd font közé teszi ezt az összeget. Ami – ha nem vennénk figyelembe a jelenlegi helyzetet – vállalhatónak tűnik, mivel az OBR becslése szerint Nagy-Britanniának 15 milliárd font áll rendelkezésére, mielőtt elérné a deficithatárt és megszegné vele a hiányszabályt.

A növekedés üteme ellenben lassult tavasz óta és a kiadások az előrejelzésekhez képest nagyobbak, míg ellenben a megállapodás nélküli Brexit 30 milliárd font méretű lyukat képes robbantani az államháztartásba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.