BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két óra is elegendő lehet az időseknek

Az első napok tapasztalatai azt mutatják, hogy drasztikusan visszaesett a forgalom 9 és 12 óra között az áruházláncokban.

Iparági tapasztalatok szerint elegendő lenne hétköznap délelőttönként három helyett két órát biztosítani a 65 év felettieknek a bevásárlására, azt pedig érdemes lenne megfontolni, hogy a hét végi korlátozást feloldják. Ez a húsvéti időszakban már április 11-én, szombaton, a nagypénteki munkaszünet másnapján különösen fontos lehet. Erre a felvetésre Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára úgy reagált a Világgazdaságnak, hogy a kezdeti időszak tapasztalatai alapján az OKSZ is megfogalmazza a javaslatait, amelyeket majd mérlegelhet a jogalkotó. Vámos György szerint a piaci szereplők felkészültek, technikailag nem volt fennakadás a 9–12 órás idősáv biztosításában. Azt viszont sok vásárló jelezte, hogy szombaton problémát okoz a korlátozás, hiszen rendszerint éppen ekkor végeznék el a szokásos hét végi nagybevásárlást.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A jogszabályváltozás utáni első nap rögtön jelentős forgalmi visszaesést hozott – mondta a Világgazdaságnak Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója. Kifejtette, hogy az abban az idősávban megszokott átlagos szombati értékesítés 40 százaléka valósult meg 9 és 10 óra között, ez az arány 30 százalékra esett 10-től 11 óráig, 11 óra és dél között pedig már 10 százalék alatti volt, vagyis alig voltak vásárlók a boltokban.

Ezek a számok is azt támasztják alá, hogy az első két órában többé-kevésbé élnek a lehetőséggel az idősek, a harmadik órában viszont már csak elvétve. A nyitást követően van egy rövid, de intenzív időszak a 9 órás váltásig.

A karácsonyi szezont idéző vásárlói roham a veszélyhelyzet kihirdetését követő másfél hetet jellemezte, de múlt hétfő óta visszatért a normál mederbe a kereskedelem

– jelezte. Abban a kiemelt időszakban a megszokottnak a két-háromszorosa is lehetett a forgalom, az előző héttől azonban már „csak” 10-20 százalékos pluszárumennyiséget értékesítettek. Igaz, a kijárási korlátozás bejelentésének hírére a múlt pénteken újra jött egy nagyobb hullám, de az csak egy napig tartott.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.