BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vártnál nagyobb mértékben nőtt a német kiskereskedelmi forgalom

A koronavírus-járvány hatásaként a német gazdaság a második világháború óta a legmélyebb válságba jutott, ehhez képest a javulás mértéke szembetűnő.

Németországban a kiskereskedelmi forgalom augusztusban havi szinten a vártnál lényegesebben nagyobb mértékben nőtt, ami felerősítette azokat a reményeket, hogy a koronavírus-járvány okozta sokk után a háztartások fogyasztása erőteljes gazdasági fellendülést eredményezhet a harmadik negyedévben.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) szerdán azt közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom 3,1 százalékkal nőtt júliushoz képest, amikor 0,2 százalékos csökkenést regisztráltak.

Elemzők jóval kisebb, 0,4 százalékos havi szintű augusztusi kiskereskedelmi forgalomnövekedésre számítottak.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságában éves szinten a kiskereskedelmi forgalom növekedése 3,7 százalékra lassult a júliusi 5 százalékról. Elemzők kevésbé lassuló bővülésre, 4,2 százalékos növekedésre számítottak.

Fotó: AFP/Roland Weihrauch/dpa

A koronavírus-járvány hatásaként a német gazdaság a második világháború óta a legmélyebb válságba jutott, a GDP 9,7 százalékkal csökkent az idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest.

A mélyponton viszont már májusban túljutott, és a makromutatók a helyzet javulását jelzik.

Ezek alapján a német kormány szeptember elején 6,3 százalékról 5,8 százalékra fogta vissza a német GDP idei csökkenésével kapcsolatos várakozását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.