BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az uniós válságkezelésben a versenyképesség növelésére van szükség

Az uniós válságkezelésben elsődleges fontosságú a versenyképesség növelése és a beruházások támogatása, enélkül sem a tagállamok, sem az Európai Unió világgazdasági súlya nem növelhető – ismertette a magyar álláspontot Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozásán Berlinben. A tárcavezető a találkozón hangsúlyozta: a tagállamok közötti fejlettségbeli különbségeket is csökkentenie kell az Európai Unió helyreállítási eszközének, emellett rugalmas, a tagállamok igényeihez szabott forrásmegosztásra van szükség.

A zöld és a digitális átállás ösztönzése mellett nem szabad megfeledkeznünk a tagállamok egyedi sajátosságairól. Az olyan országokban, mint Magyarország elsősorban infrastrukturális beruházásokra van szükség a felzárkózás gyorsításához – hangsúlyozta Varga Mihály a tanácskozáson. Mint ismert: az uniós állam- és kormányfők júliusban állapodtak meg a 2021-27-es időszakra vonatkozó 1074 milliárd eurós hétéves költségvetésről, valamint az ahhoz társuló 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási csomag felhasználásának legfontosabb kérdéseiről. Az utóbbi részét képező Helyreállítási és Ellenálló-képességi Eszköz minél hatékony felhasználásáról egyeztettek most a tárcavezetők.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A pénzügyminiszterek frissített gazdasági helyzetértékelése után szó esett az uniós költségvetés finanszírozását biztosítani hivatott új saját forrásokról is. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály megerősítette a V4-es pénzügyminiszteri tanácskozáson ismertetett magyar álláspontot:

új uniós saját forrás rendszernek meg kell felelnie az arányos teherviselés elvének, tükröznie kell a tagállamok gazdasági erejét is,

nem róhat további terhet a nemzeti költségvetésekre és tiszteletben kell tartania a tagállamok adóügyi szuverenitását is. Az ülésen a továbbiakban a tárcavezetők nemzetközi adózási és a pénzügyi piacok digitalizációját érintő kérdésekről is egyeztettek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.