BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kihirdette a kormány az idei minimálbér-megállapodást

A kötelező legkisebb munkabérhez kapcsolódó jogosultságokat is felülvizsgálja a kabinet.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) által tető alá hozott megállapodásnak megfelelően kihirdette a kormány az idei minimálbér és garantált bérminimum összegét – derült ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. Eszerint 2020. február 1-jétől a a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére kötelező legkisebb munkabérként bruttó 167 400 forintot, a legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére bruttó 219 000 forint állapít meg.

forint hungary money
Fotó: Getty Images

A minimálbér hetibérként való alkalmazása esetén 38 490 forint, napibérként 7700 forint, órabér alkalmazása esetén 963 forint. A garantált bérminimum hetibérként 50 350 forintot, napibér alkalmazása esetén 10 070 forintot, órabérként 1259 forintot állapít meg.

Arról is döntött a kabinet, hogy 2021. február 28. napjáig ismételten meg kell állapítani vagy felül kell vizsgálni a minimálbérhez kötött jogosultságokat.

Mint ismert, idén példátlanul hosszúra nyúltak a tárgyalások a kötelező legkisebb munkabér emeléséről. Miután a szakszervezetek és a munkaadók csak januárban megegyezni, a kormány ennek alapján hirdette most ki a február elsejétől érvényes megállapodást.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.