BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Divatba jöttek a tetős szakmák

Két év alatt megsokszorozódott a tetős szakmát tanulók száma Magyarországon.

Két éve, 2020 őszén még igen aggasztó volt az utánpótlás helyzete a bádogos, tetőfedő, szigetelő és ács szakmában a munkaerő-elvándorlás és a szakoktatásban tanulók számának visszaesése miatt. A vészjósló trend azonban időközben megfordult és mostanra már látszik a fény az alagút végén – közölte az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) lapunkhoz eljuttatott közleményében. 

20200406 Nyíregyházafotó: Pusztai Sándor PS Kelet-MagyarországMár áll a frissen ácsolt tetőszerkezet gerendázata az egykori Helyőrségi Művelődési háznak, amit a tervek szerint a felújítást követően új feladatokra alakítanak át.20200406 Nyíregyháza
fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország

Már áll a frissen ácsolt tetőszerkezet gerendázata az egykori Helyőrségi Művelődési háznak, amit a tervek szerint a felújítást követően új feladatokra alakítanak át.
Fotó: Pusztai Sándor / Kelet-Magyarország

Bádogosnak jelenleg több mint 200, tetőfedőnek több mint 130, szigetelőnek pedig 240-nél is többen tanulnak, holott

2020 őszén e képzésekben részt vevők száma még az ötvenet sem érte el 

a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal által a KRÉTA rendszerből összesített országos adatok szerint. 

A szakmák népszerűsége és megbecsültsége érdekében az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége komoly erőforrásokat mozgósít évről évre. Meggyőződésük, hogy a szakiskolákkal közös együttműködések, a szakmaválasztó rendezvények mellett a tetős szakmák világbajnoksága és az azon elért magyar sikerek is hozzájárultak, hogy ezek a tradicionális mesterségek újra divatba jöjjenek. 

Tetős szakmai képzésben részt vevők száma
 

A nemzetközi megmérettetéseknek köszönhetően az ÉMSZ által képviselt szakmák reflektorfénybe kerülnek, így nyerhetik vissza korábbi presztízsüket. Az idei világbajnokságra három magyar csapat – bádogos, szigetelő, tetőfedő – utazik. 

Roofing,Work,,New,Covering,Of,A,Tiled,Roof, tetőfedő
Fotó: U. J. Alexander

A csapattagokat előválogató versenyen választották ki. A felkészülés hetekig tart, a fiatalok naponta 10-12 órát gyakorolnak a siker érdekében. 

Magyarország hagyományosan jól szerepel az eddig 13 országot felsorakoztató éremtáblázatban, ahol az eddigi eredmények alapján jelenleg Svájc, Németország és Ausztria után a negyedik helyet foglalja el.

Annak ellenére, hogy Magyarországon lényegesen alacsonyabb a tetős szakmák elismertsége, és sokkal kevesebb ilyen szakember dolgozik az országban. Az idei világversenyre a magyar csapatok versenyzői a szakmai szövetség szerint éremesélyekkel utaznak Svájcba.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.