BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Háromszázmilliós bírsággal sújtott a piacfelügyelet egy szabálytalan vagyonkezelőt

A Primus Turstnak nem volt meg a tevékenység végzéséhez szükséges engedélye. A jegybank a jogsértés súlyához igazodó mértékű bírságot szabott ki.

A Magyar Nemzeti Bank – előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzést is magában foglaló – piacfelügyeleti ellenőrzést folytatott az üzletszerű bizalmi vagyonkezelésre engedéllyel rendelkező Primus Trust Bizalmi Vagyonkezelő Zrt.-nél (Primus Trust) annak megállapítására, hogy a társaság – az említett engedélyén túlterjeszkedve – végzett-e engedély nélküli pénzügyi tevékenységet – derült ki a jegybank keddi közleményéből.

20200420 Budapest Magyar Nemzeti Bank (MNB)Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) 20200420 MN Budapest Magyar Nemzeti Bank illusztráció  Magyar Nemzet fotó:Mirkó István bírság
Háromszázmilliós bírsággal sújtotta az MNB a Primas Trust Bizalmi Vagyonkezelőt.
Fotó: Mirkó István /  Magyar Nemzet 

Az MNB vizsgálata megállapította azt, hogy a több vagyont is kezelő Primus Trust – nem az engedélyezett tevékenységébe tartozóan – több cégnek és magánembernek nyújtott kölcsönöket a felügyeleti eljárást megelőző öt éven belül, több tíz milliárd forint összegben vagyonkezelőjeként.

A vállalat a pénzkölcsönnyújtási tevékenységet üzletszerűen folytatta, és az érintett kölcsönügyletek nem minősültek (az MNB engedélye nélkül is végezhető) csoportfinanszírozásnak. Azonban a Primus Trustnak nincs meg a jegybank engedélye pénzügyi szolgáltatási, ezen belül pénzkölcsönnyújtási tevékenység végzésére sem.

A bizalmi vagyonkezelés elsősorban a nagyobb magán- és családi vagyonok hosszú távú védelmének, értékmegőrzésének és gyarapításának eszköze. Habár az üzletszerű bizalmi vagyonkezelők felett a jegybank nem lát el üzleti megbízhatósági (prudenciális) vagy fogyasztóvédelmi felügyeletet, az MNB bármely gazdasági társasággal vagy magánemberrel szemben indíthat piacfelügyeleti vizsgálatot, amennyiben jogosulatlan pénzügyi tevékenység végzésének a gyanúja merülne fel.

A feltárt jogsértés miatt az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a Primus Trust számára az engedély nélküli pénzkölcsönnyújtási tevékenység végzését, és

300 millió forint összegű piacfelügyeleti bírságot szabott ki vele szemben.

A jegybank ezenkívül feljelentést tesz jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanúja miatt.

A bírság összegének meghatározásakor súlyosító körülménynek minősült, hogy egy bizalmi vagyonkezelésre engedéllyel rendelkező társaságtól fokozottan várható el a pénzpiac működésének ismerete. Szintén súlyosító elemnek számított, hogy a Primus Trust a jogsértő tevékenységét huzamosabb időn át folytatta, és hogy az a volumene miatt a pénzpiacra vonatkozóan ténylegesen hatást gyakorolhatott.

Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a bizalmi vagyonkezelő a jegybanki vizsgálat során együttműködő magatartást tanúsított.

A Magyar Nemzeti Bank jelenleg a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési jogszabályok betartásának ellenőrzésére folytat vizsgálatot a Primus Trustnál.

Többmilliós bírságot szabott ki az MNB az Equilor Alapkezelőre

A Magyar Nemzeti Bank átfogó vizsgálatot folytatott le az Equilor Alapkezelő Zrt.-nél, ennek során javadalmazási és tőkemegfelelési hibákat tárt fel. A vállalat 16,3 millió forintos bírságot kapott.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.