BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minimálisan drágultak az új építésű lakások vidéken

Az új építésű lakások négyzetméterára átlagosan 2,8 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest a vidéki városokban. A legdrágább Debrecen, ahol négyzetméterenként 1,24 millió forintot, a legolcsóbb pedig Békéscsaba, ahol egy új építésű lakás négyzetméteréért 605 ezer forintot kérnek. Továbbra is Debrecenben épül a legtöbb projekt, összesen 51.

Kisebb ütemben ugyan, de tovább drágultak vidéken az új építésű lakások. A debreceni átlagár ismét megelőzte a sopronit – ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője a megyei jogú városok második negyedéves árlistáját.

minimálisan
Minimálisan nőtt a vidéki lakások száma / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A 25 megyei jogú városban 260 projektben 5965 lakás épül, a kínált lakások átlagos négyzetméterára pedig 1,064 millió forint a második negyedévben – írja az Otthon Centrum közleményében.

Ezek a számok nagyjából megfelelnek az előző negyedéves adatoknak, egy projekttel azonban több van a piacon, míg az épülő lakások száma mindössze fél százalékkal csökkent. Az átlagos négyzetméterárak – mérsékelt emelkedés után – 2,8 százalékkal magasabbak az előző negyedévinél

– ismertette a felmérés eredményét Soóki-Tóth Gábor.

Az OC elemzési vezetője hozzátette: a legtöbb projekt továbbra is Debrecenben épül (51), ettől jóval elmarad Szeged (27) és Győr (24), majd a százezer főnél népesebb városok – Pécs, Székesfehérvár, Kecskemét, Nyíregyháza következnek. Miskolcon pedig mindössze öt projekt fut jelenleg. 

A kisebb városokban maximum egy projekt indult.

Szeged 830 épülő lakással az élen jár, Debrecen majdnem 730 lakással a második, Nyíregyháza pedig 645 ingatlannal a harmadik helyen áll.

Az új építésű lakások négyzetméterára átlagosan 1,064 millió forint, ami 2,8 százalékos emelkedést jelent az előző negyedévhez képest. Ez éves összevetésben 9,2 százalékos áremelkedést jelent.

A városok közötti ársorrend megegyezik az előző negyedévessel:

  • Debrecen – négyzetméterenként 1,24 millió forint
  • Sopron – négyzetméterenként 1,19 millió forint
  • Szeged – négyzetméterenként 1,18 millió forint

Egymillió forint feletti átlagár öt városban – Érd, Győr, Pécs, Veszprémben, Zalaegerszeg – fordult elő, de a többi nagyváros átlagára is alulról közelíti az egymillió forintot. Miskolcon 870 ezer forintért kínálják az új építésű lakások négyzetméterét.

A kisebb városok olcsóbbak, de a négyzetméterár mindenhol meghaladja a 600 ezer forintot. Továbbra is Békéscsaba a legolcsóbb, ahol egy új építésű lakás négyzetmétere 605 ezer forint, majd Eger (750 ezer) következik. 

A legtöbb városban 800 ezer és 950 ezer forint közötti sávban kínálják a lakások négyzetméterét. 

A megyei jogú városokban ebben a negyedévben elindított 25 projekt 286 lakása közül 22 projekt 257 lakásának az értékesítését kezdték el, a többi tervként szerepel, illetve az engedélyezési eljárást indították el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.