BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben

Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete éves közgyűlésén beszélt arról, hogy a 2010-es kormányváltás után a munkát terhelő adózásról fogyasztási típusú adókra helyezték át a hangsúlyt.

Az Európai Unióban Magyarország hajtotta végre a legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta. Az áfarés mértéke 22-ről 4,4 százalékra csökkent, a GDP-arányos adóelvonás pedig 40-ről 35 százalékra.

Magyarország
Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben / Fotó: Polyák Attila

A gazdaságfehérítést nagyban segítette az elektronikus pénztárgépek bevezetése, és az unióban elsőként Magyarországon válhat általánossá az elektronikus nyugta. Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta az unióban – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete éves közgyűlésének nyitónapján.

Az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent 

– ismertette a miniszter.

A kormány a 2010-es gazdaságpolitikai fordulat jegyében átalakította az adórendszert, és a munkát terhelő adózásról fogyasztási típusú adókra helyezte a hangsúlyt. A kormányzati álláspont változatlan:

nem növelni kell az adókat, hanem a beszedés hatékonyságát javítani, ami teret nyit az adók csökkentésének; az alacsonyabb terhek és vonzó adókörnyezet pedig a gazdaság fehérítésével jár, ami a növekedéshez is hozzájárul 

– hangsúlyozta.

Az elmúlt évtizedben az eredmények magukért beszélnek: 

egymillió új munkahely létesült 2010 óta, ez a negyede a teljes magyar munkaerőpiacnak, a GDP pedig reálértéken több mint 40 százalékkal nőtt

– jegyezte meg Varga Mihály.

Az szja legmagasabb kulcsa 2010 óta 36 százalékról 15 százalékra, a társasági adó 20 százalékról 9 százalékra csökkent, ez a legalacsonyabb az Európai Unióban. A munkáltatókat terhelő adók 33,5 százalékról 13 százalékra mérséklődtek, és 2023 óta a négy gyermeket nevelő édesanyák mentesülnek az szja alól

– tette hozzá. Ismertette, hogy a gazdaságfehérítést nagyban segítette az elektronikus pénztárgépek 2014-es bevezetése, amit egy évvel követett az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (EKÁER) indulása, majd 2018-tól az online számlázás. 

Jövőre az Európai Unióban elsőként Magyarországon válhat általánossá az elektronikus nyugta, amely később akár okostelefonon is visszakereshető lesz.

A digitális adatszolgáltatások fejlesztése révén ma már a munkavállalók zömének szja-bevallását a NAV készíti el – hívta fel a figyelmet Varga Mihály, majd hozzátette: ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően Magyarország az adóversenyképesség terén 11. helyen áll a 38 OECD-tagállam között.

A gazdaságfehérítő intézkedésekből más országok is átvettek Magyarországtól, például Lengyelország 2017-ben a magyar EKÁER mintájára egy hasonló rendszert vezetett be.

A kormány gazdaságpolitikai célja változatlan: adócsökkentés, hatékonyabb adóbeszedés és egyre arányosabb közteherviselés

– közölte.

A magyar uniós elnökség fő célja az európai gazdaság versenyképességének megerősítése lesz, amelynek egyik legfontosabb eleme az adókörnyezet – tette hozzá Varga Mihály.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.