BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Image,Of,Joyful,Nice,Woman,Holding,Credit,Card,And,Using

Figyelem: ezzel a trükkel a nyaraláson elköltött pénz 20 százalékát is megspórolhatjuk

Nagyon rosszul járhat az, aki a külföldi nyaraláson a forintot választja a bankkártyaterminálokon. Egyre elterjedtebb szolgáltatás, hogy az utazók más országokban is fizethetnek a saját pénzükkel a bankkártyás fizetéseknél. Ilyenkor a terminál a fizetés előtt felajánlja, hogy fizethetünk például euróval vagy forinttal. Aki ilyen esetben a forintot választja, az akár 10-20 százalékkal is többet fizethet a kasszánál.

A dinamikus valutaváltásnak nevezett, egyre terjedő kényelmi szolgáltatás lényege, hogy külföldön is használhatjuk a saját valutánkat a bankkártyás tranzakcióknál. Valószínűleg sok utazó találkozott már vele, hogy amikor külföldön bankkártyával fizetett, a terminál felajánlotta neki, hogy válasszon pénznemet: forintban, esetleg euróban fizetne? A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője elmondta, hogy ez a papíron kényelmi szolgáltatás a valóságban a legnagyobb lehúzás.

Image,Of,Joyful,Nice,Woman,Holding,Credit,Card,And,Using
nyaralás
Nagyon figyeljünk oda, ha a külföldi nyaraláson bankkártyával fizetnénk / Fotó: Shutterstock

Külföldön, ha bankkártyával fizetünk, soha ne forintban vonja le a kereskedő bankja az összeget 

– figyelmeztetett Gergely Péter a BiztosDöntés.hu-n megjelent cikkben.

A szakértő elmondta, hogy a Dynamic Currency Conversion (DDC), vagyis a dinamikus valutaváltás arra a felvetésre alapul, hogy az emberek abban a pénznemben szeretnek fizetni, amiben a fizetésüket kapják. Így a magyarok forintban, a külföldi terminál ennek a lehetőségét ajánlj fel, például egy eurós számla esetén.

A külföldi pénznemben történő fizetést a kártyatársaság (igen kedvező árfolyamon) euróra vagy dollárra váltja, majd itthon a kártyakibocsátó bankunk váltja át az így világvalutaként nyilvántartott pénznemben kifejezett összeget forintra. Sokan épp ettől a kettős váltástól (konverziótól) tartva gondolják azt, hogy olcsóbb, ha egyből forinttal fizetünk 

– írja a BiztosDöntés. Gergely Péter elmondta, hogy ez egy téves felvetés. A külföldi kereskedő értelemszerűen nem forintban veszi fel a bankjától a bankkártyás fizetéssel beérkezett összeget, tehát az átváltást nem lehet elkerülni. Az átváltásért cserébe ráadásul a bankok díjat is felszámolnak, így történhet meg, hogy 10, akár 20 százalékkal is többet fizethetünk, ha a külföldi kártyás fizetésnél a forintot választjuk.

Ráadásul arra is oda kell figyelni, hogy a kereskedők is nyerészkedhetnek a drága DDC-váltáson, így előfordulhat, hogy ajánlgatni fogják a vendégeiknek ezt a lehetőséget. Nagyon fontos, hogy bankkártyás fizetés esetén minden esetben az adott ország pénznemét válasszuk.

Ugyanez a helyzet az ATM-eknél is. Ha egy automata felajánlja, hogy a levett pénz árát forintban is elszámolhatjuk, akkor is mindig az adott ország pénznemét válasszuk.

A BiztosDöntés arra is felhívta a figyelmet, hogy a Magyarországon is megtalálható EuroNet ATM-ek is a DDC-t használják. Ez azt jelenti, hogy sokkal drágább ezekből az automatákból eurót felvenni. Az EuroNet a szokásos 2 százalék helyett 9 százalékos átváltással dolgozik.

Kánikula: legyen óvatos, bizonyos gyógyszerek mellékhatásait felerősítheti a hőség

A rendkívüli hőségben fokozott figyelmet kell fordítani a gyógyszerek szedésére és tárolására. A kánikula miatt egyes gyógyszerek mellékhatásai felerősödhetnek, kellemetlen panaszokat okozhatnak. A hűtést igénylő gyógyszerekkel gondosan kell eljárni ebben az időszakban, utazás esetén pedig különösen. Arra is érdemes gondolni, hogy a webshopokban vásárolt termékek a szállítás során károsodhatnak.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.