BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sok diákot várnak dolgozni a vakáció alatt, beindult az alkalmi munkák szezonja

Nem meglepő, hogy Budapesten adták fel a legtöbb alkalmi munkára vonatkozó hirdetést. Leggyakrabban betanított munkákra várnak munkaerőt, de a népszerű alkalmi munkák között megtalálhatjuk a felszolgáló, pincér és pultos állásokat is.

Tavasz végére datálható az alkalmi munkák szezonjának kezdete: május második felétől látványosan gyarapszanak az ilyen típusú megbízásokra toborzó álláshirdetések – derül ki a Profession.hu elemzéséből. Az adott időre, határozott munkaviszonyra vonatkozó foglalkoztatási forma a leggyakrabban a betanított munka és a felszolgáló, pincér, pultos állásoknál fordul elő. Ebben a két szakmai kategóriában az idén meghirdetett alkalmi álláslehetőségek 65 százalékát mind májusban aktiválták a toborzó vállalatok a Profession.hu-n keresztül.

diakmunkasok-az-avalonban04-st, alkalmi munkák
Sok diákot várnak dolgozni a vakáció alatt, beindult az alkalmi munkák szezonja / Fotó: Bujdos Tibor

Szintén bevett gyakorlat még a gépjárművezető, sofőr, futár, a bolti eladó, pénztáros, az anyagmozgatás, rakodás, valamint a takarítás, tisztítás területén is, hogy állandó alkalmazottak helyett rövidebb, meghatározott időszakra keresnek embert. 

Messze a legtöbb alkalmi munkára vonatkozó hirdetést a fővárosban toborzó cégek adták fel,

az összes ilyen hirdetés 51 százaléka vonatkozik budapesti munkavégzésre.

A munkavállalók oldaláról elemezve az adatokat elmondható, hogy a teherszállító, sofőr, futár, a telefonos ügyfélszolgálat, az építőmunka, földmunka, az idegenvezető, a rendezvények, a hajós munka, az animátor, az anyagmozgatás, rakodás, a festő, mázoló és az online marketing esetében volt a legmagasabb az egy hirdetésre eső jelentkezések száma.

A legtöbb alkalmi munkás jelentkezés összességében a fővárosi munkavégzésre vonatkozó álláshirdetésekre érkezett be (67,5 százalék). Az egy hirdetésre jutó átlagos jelentkezésszám vármegyei bontásban pedig a következőképpen alakult az alkalmi munkák terén: 

Baranya vármegye (11 százalék) vezeti a sort, amelyet Hajdú-Bihar (9,2 százalék), Jász-Nagykun-Szolnok (8,2 százalék), majd Csongrád-Csanád (7,5 százalék) és Tolna vármegye (7 százalék) követ; a sort Békés vármegye zárta.

Az alkalmi munkákra jellemző tendencia egybeesik a diákoknak szóló lehetőségek mozgásával, amelyek számossága szintén májusban szokott tetőzni. A diákokat megcélzó hirdetésekben idén a szakmunka, a vendéglátás és az adminisztráció területén volt a legnagyobb a kínálat: ebből a három főkategóriából az ilyen típusú hirdetések 47 százaléka került ki.

A legintenzívebben Budapesten keresik a diákmunkásokat (az összes ilyen hirdetés fele a fővároshoz köthető):

  • a vármegyék sorrendjét Pest vezeti (16,7 százalék), 
  • amelyet Győr-Moson-Sopron (5,6 százalék)
  • és Borsod-Abaúj-Zemplén (3,8 százalék) követ, 
  • majd Fejér vármegye (3,3 százalék) jön,
  • a sort Nógrád vármegye zárja a diákmunkára vonatkozó álláshirdetések 0,1 százalékával.

„A jelenlegi 16–22 évesek jelentős többsége (88 százalék) rendelkezik valamilyen munkatapasztalattal, sőt minden második fiatal már teljes állásban is kipróbálta magát a munkaerőpiacon. A legtöbbjük (43 százalék) azért kezdett el dolgozni, mert gyűjtött valamire. A már tapasztalattal rendelkező munkavállalók pályájuk elején többnyire a megélhetésük finanszírozása miatt vállalták el első állásukat (58 százalék)” – mondta el a kutatás eredményeiről Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR-igazgatója. 

Több százezer forintot is meg lehet keresni egy nyár alatt, 

a 25 év alattiaknak járó szja-mentesség következtében a diákok bruttó bére megegyezik a kézhez kapott nettó fizetésükkel . Azt azonban fontos tudni, hogy az adómentesség összeghatárhoz kötött: 576,6 ezer forint havi bruttó jövedelem felett már nem mentesülnek az adó alól – hívta fel a figyelmet a diákmunka főszezonjának számító nyári iskolai szünethez közeledve a Mind-Diák diákszövetkezet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.