BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közeleg a tanévkezdés: ilyen támogatásokat igényelhetnek a családok

Ezekben a hetekben indul a hajrá, amely szeptember elejéhez közeledve csúcsosodik ki igazán: családok ezrei készülnek a tanévkezdésre. Bár mindez jelentős költséget ró főként a többgyermekesekre, sokan még sincsenek tisztában azzal, hogy többféle iskolakezdési támogatás is igénybe vehető.

Még javában tart a nyár, de ezekben a hetekben nem lehet nem gondolni arra, hogy csupán néhány hét és itt az őszi tanévkezdés. Több kisgyermekes családban már megkezdődtek a tanszervásárlások, de az iskolaszerek mellett is számtalan felszerelésre van szüksége egy diáknak, amely különösen több gyermek esetén jelentősen megterheli a családi kasszát. Jó tudni, hogy a szülők igénybe vehetnek különböző iskolakezdési támogatásokat, de vajon kinek jár és mikor? Hol kell igényelni és mekkora összeget lehet?

tanévkezdés
A tanévkezdés komoly terhet jelent a családok számára / Fotó: Muzslay Péter

Milyen tanévkezdési támogatások vannak?

A családoknak  

  • állami, 
  • önkormányzati, 
  • munkáltatói és 
  • alapítványi támogatások,
  • pályázatok és
  • adó-visszatérítések

is rendelkezésükre állhatnak. Nem mindegyik jár alanyi jogon, így érdemes pontosan is utánanézni, ki mire jogosult és hogyan igényelheti meg.

Az állam többféleképpen segíti a családokat

Az állam minden hónapban bizonyos összeggel hozzájárul a gyermek neveléséhez, ez a családi pótlék , amelyet a gyermek tankötelezetté válásának évétől iskoláztatási támogatásként folyósítják a tankötelezettség időtartama alatt. Az ellátás nem kifejezetten az iskolakezdés megkönnyítését szolgálja, de segítséget jelenthet közvetlenül előtte. A tanévkezdés előtt, augusztusban kétszer jön a családi pótlék, idén ez a következőképpen alakul:

a júliusi összeg már augusztus első napjaiban megérkezett a bankszámlákra, az augusztusi ellátást pedig a hónap végén, 25-e környékén utalják, emiatt szeptemberben értelemszerűen nem érkezik családi pótlék.

További ingyenes és kedvezményes állami juttatások

Az állam más kedvezménnyel is hozzájárul a tanévkezdéshez: ingyenes vagy kedvezményes tankönyveket biztosít a tanulóknak és diákoknak, így tankönyvre a szülők többségének nem kell költenie. Lehetnek családok, ahol a szülőknek nehézséget jelenthet az ebédbefizetés is, a menzai ellátásra is vehető igénybe támogatás.

Ingyenes étkezésre jogosultak az 1–8. évfolyamon, nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő általános iskolás gyermekek, egyes gyermekvédelmi kedvezményben részesülők, illetve nevelésbe vett diákok. Olyan gyermekek számára is jár, akiket fogyatékosok intézményében helyeztek el, illetve a már nem általános iskolás, de nappali tagozaton tanuló gyermekek számára, ha nevelésbe vették őket vagy utógondozói ellátásban részesülnek.

Féláron étkezhetnek 

  • az általános iskolás tanulmányokon felül nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulók – ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, az általános iskolás és ezen felüli évfolyamokban, 
  • a nappali rendszerben tanuló gyermeknek – ha olyan családban élnek, amelyben három vagy több gyermeket nevelnek, feltéve, hogy a tanulónak az étkeztetés nem ingyenes, 
  • azok a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek, akiknek a részére az étkeztetés nem ingyenes.

A tanulónak az ingyenes, félárú étkezés addig jár, amíg a nappali tagozaton be nem fejezik tanulmányaikat.

Az önkormányzatoktól is igényelhető támogatás

A legtöbb településen az önkormányzatok is biztosítanak iskolakezdési támogatást változó formában, amelyre szeptember 30-ig lehet jelentkezni. Lehet egyszeri pénzbeli juttatás – ez általában általában 5-20 ezer forint közötti összeget jelent –, utalvány vagy írószercsomag is. Példaként korábban beszámoltunk több önkormányzati juttatásáról, a támogatás mértékéről, formájáról érdemes mindenkinek a tanuló lakhelye szerinti önkormányzatnál érdeklődni. Az igényléshez szükséges formanyomtatvány letölthető az önkormányzatok weboldaláról.

Beiskolázási támogatás: már igényelhető a családok életét megkönnyítő hozzájárulás, mutatjuk, mennyi

Alig ért véget az idei tanév, sokaknak már a következő iskolai évkezdéssel kapcsolatos költségeken fő a feje. A szülők évente tízezres nagyságrendű összeget hagynak a boltokban tanszerekre és egyéb iskolai felszerelésekre, miközben sokan nem tudják, hogy az önkormányzatok is hozzájárulnak a kiadásokhoz. Mutatjuk, hol milyen összegű beiskolázási támogatás igényelhető.

Érdemes érdeklődni a munkáltatóknál is

Kedvező adózási szabályok alá tartozó

béren kívüli juttatásként iskolakezdési támogatást adhat a munkáltató is a közoktatásban részt vevő gyermekre tekintettel a munkavállalónak. Az iskolakezdési támogatás tankönyvre, taneszközre, ruházatra használható fel. 

Érdemes a munkáltatóknál érdeklődni a támogatásról, hiszen az 150 fő feletti munkavállalóval rendelkező cégek közül átlagosan minden harmadik, míg az 50 alkalmazott alatti cégeknél csak a munkáltatók mintegy 10 százaléka ad iskolakezdési támogatást a dolgozóinak. A juttatás csak papíralapon vagy elektronikus formában kibocsátott utalvány formájában adható. Az utalvány a tanév első napját megelőző 60. naptól a kibocsátás évének utolsó napjáig használható fel. Az iskolakezdési támogatásra való jogosultság fennállásáról csak nyilatkozatot kell tenni, azt dokumentumokkal igazolni nem kell.

További támogatások is léteznek

A fentieken kívül további lehetőségekkel is számolhatnak a szülők: ilyen például az Egyszülős Központ, ahol az általános iskolás gyermekeket egyedül nevelő szülők pályázhatnak több tízezer forint értékű tanszercsomagra, amibe iskolatáska, tolltartó, írószerek, rajzeszközök, festékek, körző, vonalzó, számológép, uzsonnásdoboz és tisztálkodószerek kerülnek.

Az iskolakezdéssel kapcsolatos költségek tervezését az MNB Háztartási költségvetési kalkulátora segítheti, de

egyes tanévkezdési költségeket az egészség és önsegélyező pénztári tagságból is fedezhetik az MNB javaslata szerint, éves szinten jelenleg legfeljebb 266 800 forint összeghatárig.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete az Auchan áruházlánccal közösen évek óta szervez tanszergyűjtést a rászoruló nagycsaládosok számára, amelyik éppen a héten indult el és több ezer családnak segít minden évben a tanévkezdésben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.