BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javuló kilátások: a munkaadók több mint harmada létszámbővítést tervez

Több munkáltató bővítené munkaerejét 2024-ben, mint egy évvel korábban. A létszámnövelési várakozások 4 százalékkal nőttek 2023-hoz képest.

A hazai munkáltatók 35 százaléka tervezi bővíteni jelenlegi munkaerőkeretét 2024 negyedik negyedévében – ez a szám 2023-ban ugyanekkor 31 százalék volt –, miközben csökkentést 18 százalékuk tervez. Ehhez hasonló optimizmusra a piaci szereplők körében az elmúlt öt évben csak 2022 első negyedévében volt példa – derül ki a Manpower Magyarország ma közzétett munkaerőpiaci előrejelzéséből.

businessman shaking hands partnership deal business while standing indoors in the office, cégek létszámnövelési várakozása
Rég nem volt ilyen magas a cégek létszámnövelési várakozása / Fotó: Northfoto

A ManpowerGroup a világ 42 országában, több mint 40 ezer munkáltató körében folytatta le negyedéves felmérését, Magyarországon a munkáltatók 525 fős reprezentatív mintájában szereplőket kérdezték meg 2024 negyedik negyedéves munkaerő-felvételi szándékaikról. A válaszokból származtatott, szezonálisan kiigazított Nettó Foglalkoztatási Mutató (NFM) plusz 17 százalékos átlagos értéket ért el, 3 százalékponttal magasabbat az előző negyedéves értéknél, éves szinten pedig 5 százalékpontos növekedést mutat. 

A bővítést tervezők 35 százalékos aránya mellett az átlagosnál magasabb, 44 százalékos azok cégek aránya, amelyek a következő negyedévet változatlan létszámmal képzelik el, 

miközben a bizonytalanok aránya 3 százalékra csökkent.

Fotó: Manpower

„Az utolsó negyedévre vonatkozó várakozások azt mutatják, hogy növekszik az optimizmus a hazai vállalkozások körében. Ez azt eredményezheti, hogy az év végére felgyorsul a foglalkoztatotti létszám jelenlegi óvatos emelkedésének üteme a nemzeti statisztikákban. A pozitív várakozás azonban továbbra sem egyöntetű: az autóiparban tevékenykedő cégek például továbbra is visszaesésre számítanak, földrajzi szempontból pedig a Dél-Dunántúl az a régió, ahol az ottani vállalkozások kilátásai az év végéig borúsak maradnak” – mondta Fehér Tamás, a Manpower magyarországi, horvátországi és szlovéniai ügyvezető igazgatója.

A 17 százalékos létszámbővítési mutató átlagos érték, az ország egyes régiói között jelentősek az eltérések. 

Országos átlag felettiek a munkáltatók várakozásai az Észak-Alföldön (NFM: plusz 33 százalék), illetve Budapesten (plusz 26 százalék). A többi régióban jóval kisebb mértékű növekedésre lehet számítani, a Dél-Dunántúl (mínusz 21 százalék) pedig negatív kivételnek számít: itt jóval többen jeleznek előre elbocsátást, mint munkaerő-felvételt.

A 10–50 és 1000 fő feletti cégek közül a legtöbben terveznek létszámbővítést, míg a 250–1000 fő közötti vállalatok stagnálást várnak. Szektoronként jelentős eltérések tapasztalhatók: a kommunikációs szolgáltatások, IT- és pénzügyi szektorban várják a legnagyobb növekedést, míg a logisztikában és autóiparban létszámcsökkenésre számítanak. Globálisan is javulás látszik, különösen Indiában, Costa Ricában és az USA-ban várható nagyarányú növekedés. Magyar cégek a munka-magánélet egyensúlyát (49 százalék) és előmeneteli lehetőségeket (38 százalék) javítják a munkaerő megtartása érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.