BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megvan, ki válthatja Scholzot, a kereszténydemokraták döntöttek a jelöltről

Eldőlhetett, hogy a jövő évi választások esélyese kit indít kancellárjelöltként. Később a nap folyamán közös sajtótájékoztatót is tart Friedrich Merz és Markus Söder, ami feltehetően a hivatalos bejelentés lesz.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) döntött arról, hogy a következő választáson a pártelnököt, Friedrich Merzet indítja kancellárjelöltként a szeptemberben esedékes következő német országos választáson.

14 September 2024, Thuringia, Weimar: Friedrich Merz, Federal Chairman of the CDU, speaks at the 40th Federal Conference of the Christian Democratic Workers' Union (CDA) at the congress centrum weimarhalle in Weimar. Photo: Jacob Schröter/dpa (Photo by Jacob Schröter / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Friedrich Merz lesz a kereszténydemokraták kancellárjelöltje / Fotó: Jacob Schröter / DPA / AFP

A Bloomberg a hivatalos bejelenés előtt megszólaló névtelen forrása szerint Merz a CDU bajor testvérpártját, a Keresztényszocialista Uniót (CSU) vezető bajorországi miniszterelnököt, Markus Södert előzte meg a versenyben. Merz és Söder kedden később sajtótájékoztatót tartanak Berlinben.

Az uniópártok kancellárjelöltjének személye azért is fontos, mert a német kormánykoalíció mélyrepülésben van, így a CDU/CSU pártszövetség tűnk jelenleg a jövő évi választás toronymagas esélyesének

Korábban a kancellárjelölti posztra Merz és Söder mellett a a legnépesebb tartományt, Észak-Rajna-Vesztfáliát a CDU színeiben vezető Hendrik Wuest is bejelentkezett.

Noha Merz vezeti a nagyobbik pártot a szövetségből, mégis kétséges volt, hogy ő lesz a szövetség kancellárjelöltje, hiszen népszerűsége hagy kívánnivalót maga után. Azonban a kormánypártok népszerűsége annyira mélyen van, hogy az uniópártok megkockáztathatják, hogy Merzet indítsák kancellárjelöltként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.