BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fidesz–KDNP az EU-költségvetés módosítását kezdeményezte az EP-ben

A Patrióták Európáért frakció szerint békére van szükség az európai emberek és családok érdekében, ehhez pedig a nemzetek érdekét és a szuverenitást szolgáló uniós költségvetésre van szükség.

A Patrióták Európáért frakció magyar nemzeti csoportja, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációja nevében Deutsch Tamás nyújtott be átfogó módosító javaslatokat az Európai Unió 2025. évi költségvetéséhez. A Fidesz és a KDNP módosító javaslatainak célja, hogy a kizárólag a brüsszeli bürokrácia hatalmának további kiterjesztését szolgáló költségvetés helyett végre a békét, az európai emberek, családok és nemzetek érdekét és a szuverenitást szolgáló uniós költségvetés szülessen.  

A Patrióták szerint nem háborús, hanem békeköltségvetés kell az EU-nak
A Patrióták szerint nem háborús, hanem békeköltségvetés kell az EU-nak / Fotó: François Walschaerts / AFP

Az Európai Bizottság a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően júniusban mutatta be a következő esztendőre, 2025-re vonatkozó uniós költségvetési javaslatát. A bizottság 199,7 milliárd euró kötelezettségvállalással és 152,7 milliárd euró kifizetéssel, valamint 71,8 milliárd euró hitelfelvétellel tervez. Deutsch Tamás szerint a bizottság teljesen elhibázott költségvetési javaslatához képest gyökeres fordulatra van szükség. 

A Patrióták szerint az illegális migrációt továbbra is ösztönző költségvetés helyett a határvédelmet támogató, Európát, az európaiakat végre megvédő, a segítséget helybe vivő költségvetésre van szükség

– emelte ki a Fidesz–KDNP delegációvezetője. Ezért a Fidesz és a KDNP képviselői kétmilliárd euróval növelnék az unió határvédelmi kiadásait, és egyúttal ennek a forrásnak az elkülönítését kezdeményezik a magyar határvédelem eddigi költségeinek fedezésére. Javaslatot tettek továbbá arra is, hogy az Európai Bizottság ebből az összegből vonja le az Európai Bíróság által az illegális migránsok feltartóztatása miatt hazánkra már kiszabott bírságot.

Deutsch Tamás elmondta: „Javaslatot tettünk a tagállamok ideológiai alapú politikai zsarolását lehetővé tévő költségvetési pénzek radikális csökkentésére, 170 millió euróval. – Hozzátette: – A magyarok további megrövidítése helyett a jog szerint nekünk járó magyar fejlesztési, Erasmus- és kutatás-fejlesztési források megvédésének és hazahozatalának költségvetésére van szükség.” 

A Patrióták javaslata szerint 10 százalékkal, 2,8 milliárd euróval növekedjenek a kohéziós források összegei az uniós költségvetésben, 

ugyanakkor a keretek 5 százaléka, közel 1,5 milliárd euró kerüljön zárolásra azért, hogy a Magyarországnak jog szerint járó, de eddig még ki nem fizetett fejlesztési pénzeket ne lehessen más célokra vagy más országokban elkölteni – jelentette ki a delegációvezető.

A továbbiakban javaslatot tettek

  • az Erasmus forrásainak megemelésére 23 millió euróval, a kutatás-fejlesztési források összegének pedig 700 millió euróval való növelésére; 
  • 100 millió eurónyi összeg zárolására annak érdekében, hogy a Magyarországnak járó pénzeket ne lehessen másra elkölteni.

Deutsch Tamás elmondta, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői javaslatot tettek arra is, hogy növekedjenek a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozását segítő infrastrukturális beruházásokat támogató források, valamint az agrárköltségvetésben a fiatal gazdálkodók, az európai méhészek és az uniós agrártermékek Európán kívüli népszerűsítésére szánt összegek is.

Nyögvenyelősen halad Európa újraindítása

Bár a koronavírus-járvány alatt úgy tűnt, hogy Brüsszelben is paradigmaváltás következett be, és az Európai Bizottság viszonylag gyorsan döntött is egy jelentős összegű, 724 milliárd eurós élénkítési csomagról, a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről (RRF), az Európai Számvevőszék jelentése szerint az alap első három évében késedelmet szenvedett a források folyósítása és a projektek végrehajtása. Hiába nő folyamatosan az Európai Bizottság kifizetéseinek aránya, félő, hogy a tagállamok nem tudják időben lehívni a pénzeket, és megvalósítani a tervezett intézkedéseket. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.