BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem várt helyről kapott kritikát Magyar Péter egymilliós minimálbér ötlete

Teljesen ellentétes a hazai és európai gyakorlattal az, amit Magyar Péter javasolt a hazai minimálbér felzárkóztatásával kapcsolatban, erre hívta fel a figyelmet az egyik legnagyobb hazai szakszervezet vezetője.

„A legalacsonyabb munkabéreket nem elegáns, ha a mindenkori kormány egyoldalúan dönti el, noha kétségtelen, hogy a közjogi felelősség és legitimitás őt terheli. Ezt a szociális partnerekkel, a szakszervezetekkel és munkáltatói érdekképviseletekkel együttesen kell meghatározni” – í gy reagált Palkovics Imre Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke Magyar Péter, a Tisza Párt elnökének ötletére. A politikus pár nappal ezelőtt azt nyilatkozta a Tisza-kormány 2027-től megduplázza a jelenlegi minimálbért, és arra törekszik, hogy a kormányzati ciklus végére, 2030-ra egymillió forint legyen a minimálbér Magyarországon.

minimálbér
Nem várt helyről kapott kritikát Magyar Péter egy millió forintos minimálbér ötlete / Fotó: Polyak Attila

Palkovics Imre arra hívta fel a figyelmet, hogy az oly sokat hivatkozott európai alapértékek között a társadalom és gazdaság irányítási rendszer része az Európai Szociális Párbeszéd intézménye. Magyar nyilatkozata alapján pedig lényegében a  kormányzása idejére kiiktatná ezt hazánkban.

Csak remélni merjük , hogy a vágyott „egymilliós” minimálbér nem azért következne be a jövőben, mert az infláció oly mértékben szabadul el a hasonló politikai ígéretek miatt, hogy ezzel lesz garantálható akár a jelenlegi reálérték megőrzése

fogalmazott a szakszervezeti vezető.

A vállalkozók sincsenek elragadtatva

Korábban a Világgazdaságnak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára, aki magát a javaslatot nem akarta konkrétan értékelni, arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányzat eddig soha nem tette meg, hogy nélkülük határozott volna erről. 

Amikor a Covid idején nem tudtak dűlőre jutni a vállalkozók a szakszervezetekkel, a kabinet akkor is kivárt, és rájuk hagyta a döntést.

„Ez azt mutatja, hogy a gazdasági kormányzat bízik bennünk, és nem is érdemtelenül. Mégiscsak tető alá hoztunk egy hatéves bérmegállapodást, ráadásul úgy, hogy azon mindenki nyert” – idézte fel.

Éppen mást akar az EU

Idén ráadásul egy fontos megállapodás formálódik a magyar szakszervezetek és munkaadók között, ennek oka, hogy november 15-ig át kell ültetni a hazai gyakorlatba az uniós minimálbérről szóló irányelvet. Az EU ugyanis pont, hogy erősíteni a szociális párbeszédet a szociális partnerek között, a magyar egyeztetések is arról szólnak, hogy 2027-től hogyan lehetne ágazati szintre terelni a minimálbér-tételek megállapítását. Egyébként az EU számos országában jelenleg is így van, azaz nem a kormányok döntik le, hogy mennyi lesz adott évben adható legkisebb minimálbér összege.
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.