BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
_LUS_9278

Traktorok a mélyben: totálisan beszakadt az agrárgépek piaca

Még mindig a pályázatokra várnak a gazdálkodók, ezért tovább estek a gépberuházások. A nagyobb gépforgalmazók forgalma az átlagosnál is jobban csökkent, piaci részesedésük is apadt, vagyis a traktorok és a kombájnok a nagy vesztesei a piacszűkülésnek.

A gépeladások már tavaly 25 százalékkal csökkentek, amit csak kismértékben kompenzált az alkatrészvásárlások 6 százalékkal megemelkedett forgalma Magyarországon. A legnagyobb mértékű csökkenés a traktorok és a gabonakombájnok piacát érintette. Idén a géppiac tovább zsugorodott: márciusig 56 százalékkal esett vissza a mezőgazdasági gépértékesítés az egy évvel korábbihoz képest – közölte az Agrárközgazdasági Intézet.

_LUS_9278, traktorok
A kisebb gépek forgalma kevésbé csökkent, a traktorok iránt is kisebb volt az érdeklődés / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A piac a második negyedévben sem fordult, és már az alkatrészforgalom is negatív trendet mutatott. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 89,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket az első fél évben, ami 49 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre majdnem 41 milliárd forintot fordítottak, ami 6 százalékos csökkenés a bázisidőszakhoz képest.

Visszájára fordult a piaci koncentráció is: az első két negyedévben a mezőgazdasági gép- és eszközértékesítések 68 százalékát tíz forgalmazó szervezet bonyolította le, közülük a három legnagyobb gépkereskedő kezében összpontosult az összes magyarországi mezőgépeladás fele. Ez pedig azt jelenti, hogy ebben az időszakban az első tíz cég és a három legnagyobb vállalkozás részesedése 11, illetve 9 százalékponttal csökkent a 2023 első félévihez képest.

A kisebb traktorok voltak kelendőbbek

A belső arányok ugyanakkor viszonylag stabilak maradtak, a mezőgazdasági termelők ugyanis a jelentős visszaesés ellenére továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, így ez tette ki a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 56 százalékát. A teljes értékesítésen belül a traktorok 33, a gabonakombájnok pedig 11 százalékos részarányt képviseltek.

Az egy évvel korábbi időszakhoz képest 491-gyel kevesebb, azaz 864 új kerekes traktort vettek a gazdálkodók, 28,7 milliárd forint értékben. 

A 100 lóerő alatti traktorok adták a teljes traktorértékesítés több mint felét, míg egy évvel korábban ugyanez az érték mindössze 35 százalék volt. 

Egyedül az 50 lóerő feletti traktorok kategóriájában nem esett vissza a kereslet. A Datahouse első forgalomba helyezési kimutatása alapján a márkák szerinti sorrend a következőképp alakult:

  1. CLAAS,
  2. John Deere,
  3. Solis,
  4. New Holland.

Nem kellett a kombájn sem

A legnagyobb mértékben a gabonakombájnok piaca roppant meg: 73 százalékkal esett vissza. Összesen 68 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba 9,7 milliárd forint értékben, míg 2023. I. fél évben 256-ot értékesítettek 34,2 milliárd forintért. A kombájnokhoz 26 százalékkal kevesebb kukorica- és napraforgó-betakarító adapter talált vevőre idén júniusig, mint a bázisidőszakban.

A szélsőséges időjárás miatt emelkedhet az élelmiszerek ára Európa-szerte
Észak- és Nyugat-Európában szokatlanul hűvös és csapadékos volt a nyár, míg Közép- és Délkelet-Európában az extrém forróság és a súlyos aszály állította kihívások elé a gazdákat. Az extrém időjárás hatással van a terméshozamokra és a termésárakra is. Magyarországon a kukorica és a burgonya jelentős része kárba veszett.

A gyümölcs- és szőlőápolás gépeinek kereslete 3 százalékkal mérséklődött. A tápanyag-kijuttató gépeknél 53, a vetőgépeknél pedig 59 százalékkal maradt el az értékesítés az egy évvel korábbitól. Utóbbiak közül a szemenkénti vetőgépekből adtak el a legtöbbet, 114 darabot, ami 66 százalékkal maradt el a tavalyi első hat hónap forgalmától. A növényvédő gépek iránti kereslet 38 százalékkal csökkent.

Az egyetlen kivételt az öntözőgépek forgalma jelentette, ami 65 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat.

2024 első hat hónapjában 5,4 milliárd forintért értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket, szemben a 2023 azonos időszakában elért 3,3 milliárd forintos eredménnyel.

A felmérés szerint az értékesített talajművelő gépek 29 százaléka volt hazai gyártású termék. A gazdaságokba került permetezőgépekből 36, a szállítójárművekből 38 százalék, a traktoros homlokrakodóknak pedig több mint a fele származott hazai gyártóüzemből. Az értékesített kombájnadaptereknek pedig a harmada volt magyar gyártású.


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.