BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
CM20230509_Debrecen_Eve Power_bejelentés_akkugyár_akku_HAON (26)

Debreceni akkumulátorgyár: újabb részletek derültek ki – csúcstechnológiás üzem épül

Az EVE Power a terveknek megfelelően halad a projekttel, és benyújtotta kérelmét az egységes környezethasználati engedély (IPPC) megszerzése érdekében a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalhoz. A kínai akkumulátorgyártó vállalat a technológiai szennyvíz tekintetében Debrecen legszigorúbb szennyvíz-kibocsátási szabványainak kíván megfelelni. Most közölték: intelligens energiamenedzsment és környezettudatos megoldások alkotják majd az üzem működésének alapját.

Az EVE Power csúcstechnológiás gyárat épít Debrecenben, ami azt jelenti, hogy intelligens energiamenedzsment és környezettudatos megoldások alkotják majd az üzem működésének alapját – tudatta a Világgazdasággal a kínai Eve Energy – amely egyike a világ tíz legnagyobb akkumulátorokat gyártó cégének – 2012-ben alapított leányvállalata. A társaságnak 14 termelőegysége van a világon, és még 2023 májusában jelentették be Debrecenben, hogy az iparág csúcsát jelentő üzemet létesít a helyi Észak-nyugati Gazdasági Övezetben. Az ugyancsak a cívisvárosban megtelepedő BMW Group beszállítójaként hengeres akkumulátorcellákat állítanak majd elő az elektromos autók új generációja számára.

Debreceni akkumulátorgyár
Debreceni akkumulátorgyár: kiderült, milyen lesz az üzem és mennyi embert vesznek fel / Fotó: Czinege Melinda

A közleményben emlékeztettek: 

  • az EVE Power által előállított akkumulátorcellák energiasűrűsége 20 százalékkal magasabb lesz, így
  • 30 százalékkal tudják növelni a villanyos járművek hatótávolságát, és 
  • 30 százalékkal csökkenteni a töltési időt. 

A tavaly májusi bejelentést követően a mélyalapozási és földmunkaengedélyt 2023 októberében kapta meg az ázsiai vállalat, a cölöpözés pedig 2024 júliusában kezdődött meg. Most arról számoltak be, hogy a terveknek megfelelően haladnak a projekttel, és benyújtották a kérelmet az egységes környezethasználati engedély (IPPC) megszerzése érdekében a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalhoz. 

Megerősítették: a technológiai szennyvíz tekintetében Debrecen legszigorúbb szennyvíz-kibocsátási szabványainak kívánnak megfelelni. Az EVE Power elkötelezett, hogy 

szürkevizet használ a termeléséhez szükséges víz többségének fedezésére, miközben korszerű szennyvíz-újrahasznosító rendszert alakít ki, így a szennyvizet újra fel tudja használni a technológiai folyamatokban, például azokban a létesítményekben, amelyekben zárt rendszerben a kibocsátott gázt kezeli.

Szerintük ezek az intézkedések egyaránt azt a célt szolgálják, hogy az üzem hatékonyabbá tegye erőforrás-felhasználását. 

Milyen lesz az Eve Power debreceni akkumulátorgyára?

Az EVE Power intelligens épületfelügyeleti és energiamenedzsment-rendszert telepít gyárában, amely digitálisan optimalizálja az energiafelhasználást annak érdekében, hogy megelőzze az energiaveszteséget. Ezzel párhuzamosan alacsony energiafelhasználású folyamatokat alakítanak ki, például a kompresszorok, füstgázok hőveszteségének visszanyerése révén – tették hozzá, kiegészítve azzal, hogy ez a működés csúcstechnológiás eszközöket igényel, ezért magas hatékonyságú motorokat, transzformátorokat és frekvenciaváltókat fog telepíteni. Emellett saját napelemparkot építenek a debreceni egységükhöz, hogy csökkentsék a hálózatról felvett áram mennyiségét. 

Kiemelten fontos – mutatnak rá – a hatékony vízgazdálkodás is, ezért körforgásos rendszert építenek ki a létesítményen belül a külső vízforrások használatának csökkentése érdekében. A gyár a hűtőtornyokból származó, illetve megtisztított vizet is visszavezeti a termelésbe, ezzel pedig jelentősen hatékonyabbá teszi vízgazdálkodását. 

Kiderült, hány embert vesznek fel – és mikor

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt arról, hogy az Eve Power a BMW kérésére érkezett a hajdúsági városba, hogy a magyarországi gyárát ellássa új generációs, hengeres akkumulátorcellákkal. Akkor az is elhangzott, hogy 

a magyar állam a 400 milliárd forintos projekthez 14 milliárd forint támogatást biztosít, így segítve több mint ezer új munkahely létrehozását.

A cég közölte: elindította az új kollégák toborzását és összesen több mint 1000 munkatárs felvételét tervezi, elsődlegesen a magyar munkavállalókra fókuszál. Már tavaly megkezdték az új kollégák alkalmazását, és fokozatosan, a feladatok függvényében töltik fel kapacitásaikat. A tervek szerint 

  • 2024-ben 60, 
  • 2025-ben mintegy 100, 
  • 2026-ban több mint 550, 
  • 2027-ben pedig majdnem 300 új kolléga felvételével számolnak. 

2024 augusztusában az EVE Power szándéknyilatkozatot írt alá a Debreceni Egyetemmel és a Wuhan Egyetemmel, amely értelmében a közös lítium-ion akkumulátor kutatási programok indításának lehetőségét vizsgálják meg. Mint írják, a partneri kapcsolat célja többek között, hogy gyakorlati tapasztalatokkal támogassák a diákok K+F-projektjeit, emellett pedig egyedülálló gyakornoki lehetőséget nyújtsanak a többiek között vegyész-, fizikus- és mérnökhallgatók számára. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.