BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Lehullt a lepel: újabb kínai, de nem elektromos autó kapható Magyarországon – fotók

Hivatalosan is bemutatták a saját fejlesztésű, 1,6 literes, négyhengeres turbós benzinmotorral rendelkező Omoda 5-öt, amely mostantól Magyarországon is megvásárolható. A kínai autó ünnepélyes keretek között debütált a hazai közönség előtt, és elsősorban tízmillió forint alatti árával lophatja be magát a magyarok szívébe.

Szerdán este, ünnepélyes keretek között, a budapesti Millenáris Park egyik épületében mutatták be az Omoda 5 magyarországi forgalmazói hálózatát. Az eseményen a Világgazdaság is részt vett. A saját fejlesztésű, 1,6 literes, négyhengeres turbós benzinmotor 147 lóerős teljesítményű, 275 newtonméter nyomatékú, 10,1 másodperc alatt gyorsul fel 0-ról 100-ra, és 195 kilométer per óra a végsebessége.

kínai autó, Magyarország, Omoda 5
Újabb kínai autó Magyarországon: lehullt a lepel az Omoda 5-ről / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Goldberger Mária, a kínai autógyártó képviseletét ellátó Genius Automotive Kft. ügyvezetője kiemelte, az Omoda bemutatkozását a közeljövőben a Chery cégcsoport másik márkája, a prémiumkategóriát képviselő Jaecoo követi majd a hazai piacon. 

Jochen Tüting, a Chery Europe GmbH ügyvezető igazgatója elmondta, a Chery International dinamikusan fejlődik, és idén várhatóan az eddigi legjobb évét zárja az eladások szempontjából. Kitért többek között arra is, hogy

idén eddig 1,75 millió járművet értékesítettek, ami éves összevetésben mintegy 40 százalékos bővülésnek felel meg. 

Eközben pedig az exportforgalmuk elérte a 830 ezer darabot, ami több mint 30 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. Az utóbbinak köszönhetően ma a Cheryt Kína legnagyobb autóexportőreként tartják számon. „Azzal számolunk, hogy 2024-ben összesen 2,5 millió autót értékesítünk. A Kínán kívüli piacokra szánt Omoda- és Jaecoo-márkák kiválóan teljesítenek, január és augusztus között 146 ezret adtunk el belőlük, mellyel sikerült a tavalyihoz képest másfélszeresével növelnünk a forgalmat. A további terjeszkedéssel, így az új európai piacok megnyitásával pedig arra számítunk, hogy akár 300 ezret is értékesíthetünk idén ebből a két márkából” – közölte Tüting. 

kínai autó, Magyarország, Omoda 5
Jochen Tüting szerint az idei lesz a Chery International legjobb éve / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Hazánk legújabb kínai autója már most az ország több pontján elérhető, Budapest mellett négy vidéki városban, Békéscsabán, Kecskeméten, Pécsett és Szegeden. Jelenleg nyolc márkakereskedésben lehet találkozni vele, ahol ki is próbálhatják az érdeklődők. 

Az Omoda 5-ből két modell érhető el: a Comfort (alapfelszereltség) 9 990 000, míg a Premium 11 490 000 forintos bevezető áron vásárolható meg. 

A kocsi az 1,6-es benzines crossoverkibocsátás szempontjából az Euro 6e kategóriába tartozik, 7 év vagy 150 ezer kilométer garanciával érhető el, magánszemélyek és céges ügyfelek számára egyaránt. 

kínai autó, Magyarország, Omoda 5
Az Omoda 5-ből két modell érhető el – az egyik tízmillió forint alatt van / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Már az alapváltozatú Comfortnál is számos extrára van lehetőség, ilyen többek között

  • a 18 colos könnyűfém keréktárcsa, 
  • a 12,3 colos dupla LCD-kijelző, 
  • a vezeték nélküli mobiltöltő (50 watt), 
  • a tolatókamera, 
  • a fűtéssel és szellőztetőrendszerrel ellátott első sportülések, 
  • az Apple Carplay és Android Auto fedélzeti rendszerek, 
  • az intelligens hangvezérlő rendszer, 
  • a kulcs nélküli ajtónyitás vagy
  • motorindítás. 
kínai autó, Magyarország, Omoda 5
Omoda 5: már az alapváltozatú Comfortnál is számos extrára van lehetőség / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az Omoda márka Spanyolországban kezdte meg európai térhódítását, azóta az Egyesült Királyságban és Olaszországban is figyelemre méltó eredményeket ért el.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.