BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
FRANCE-CRIF-TRIBUTE-7-OCTOBER francia michel barnier

Bukás szélére került a megszorításokat tervező francia kormány

A megszorításokkal öt százalék alá próbálják csökkenteni a költségvetési hiányt. Barnier francia miniszterelnök kormánya azonban ehhez magas adókat vetne ki, miközben egy sor juttatást és állami támogatást vonnának meg a lakosságtól.

Franciaország kormánya csütörtökön ismerteti 2025-ös költségvetését, amely 60 milliárd euró értékű adóemelést és kiadáscsökkentést tartalmazna az egyre növekvő államháztartási hiány kezelésére.

FRANCE-CRIF-TRIBUTE-7-OCTOBER francia michel barnier
A francia államháztartást próbálja megmenteni, de ebbe csúnyán belebukhat Michel Barnier kormánya / Fotó: Hans Lucas via AFP

Michel Barnier miniszterelnök új kormányára egyre nagyobb nyomás nehezedik a pénzügyi piacok és Franciaország európai uniós partnerei részéről, hogy lépéseket tegyen a költségvetésen tátongó lyuk befoltozására, miután az adóbevételek idén messze elmaradtak a várakozásoktól, a kiadások pedig jóval meghaladták azokat.

Párizs ezt egy agresszív megszorítási csomaggal próbálná meg orvosolni, amely a Reuters értesülései alapján a nemzeti össztermék két százalékának felelne meg.

A kormány szerint a költségvetési törvényjavaslat a GDP 5 százalékára csökkenti az államháztartási hiányt jövőre az idei 6,1-ről – ami magasabb, mint szinte az összes többi európai országé –, és ez az első lépés afelé, hogy a hiány 2029-re összhangba kerüljön a 3 százalékos uniós határértékkel.

A javaslatot várhatóan csütörtök este terjesztenék a parlament elé, ahol a kormány nem számíthat nagy támogatásra. Belsős információk alapján ugyanis a felháborodott ellenzék

  • azonnal megvétózná a népszerűtlen törvénycsomagot;
  • valamint bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be Barnier megbuktatására.

Megszorításokkal rázná gatyába a francia államháztartást az új miniszterelnök

Michel Barnier a vállalatokra kivetett adók mellett jelentős kiadáscsökkentést is ígért. A francia miniszterelnök új kormányának azonban nincs többsége a nemzetgyűlésben, így kétséges, hogy a népszerűtlen tervet végre is tudják hajtani.

Mivel a kormánynak nincsen többsége a nemzetgyűlésben, kénytelenek lesznek az Emmanuel Macron elnök táborában lévő szövetségeseikre támaszkodni a javaslatok elfogadásához, és még így is jelentős engedményeket kell tenniük majd az ellenzék felé.

Megbukhat a francia kormány

Eközben a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés, amelynek hallgatólagos támogatására Barnier-nek szüksége van ahhoz, hogy túléljen egy esetleges bizalmatlansági indítványt, már segített kisiklatni egy olyan kormányzati javaslatot, amely 4 milliárd euró megtakarítása érdekében hat hónappal elhalasztaná a nyugdíjemelést.

Macron pártjának tagjai szintén nem szeretnék, ha az elnök adócsökkentési öröksége füstbe menne, Gabriel Attal volt miniszterelnök pedig szerdán azzal kritizálta a csomagot, hogy a költségvetés „kevés reformot” tartalmaz, miközben „belefulladunk az adóba”.

Két hetem volt a törvényjavaslat összeállítására, így nem tökéletes, és van hely benne a javításra. Emiatt nem értem, hogy az ellenzék miért követeli a fejemet 

– védekezett Barnier csütörtökön egy sajtótájékoztatón.

A már 3,2 ezermilliárd euróra duzzadt francia államadósság jövőre eléri a GDP közel 115 százalékát, és a kamatfizetés lesz az elkövetkező évek legnagyobb kiadása, amely még az olyan nagy kiadású tárcákat is meghaladja, mint a honvédelem és az oktatás.

Míg az adóemelések a 60 milliárd eurós költségvetési megszorítás egyharmadát tenné ki, a többi a kiadások csökkentéséből származna: 20 milliárd euró a francia minisztériumokat, a többi pedig a jóléti, egészségügyi, nyugdíj- és önkormányzati költségvetést érinti.

Macroni gazdaságpolitika: brutális adóemelésre készülhetnek a francia vállalatok

Óriási pofont kaphatnak Macron támogatói. Michel Barnier francia miniszterelnök kabinetje a részvény-visszavásárlásokat célozná meg, miközben több ideiglenes adót is kivetnének az ipari óriásokra.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.