BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a legjobb élni ma Magyarországon

Budapesten, valamint Debrecen és Pannonhalma környékén a legjobb élni 2024-ben Magyarországon – állapította meg az MBH Jelzálogbank, amelynek az élhetőségi rangsorához lakáspiaci keresletet befolyásoló tényezőket vizsgált. Részletesebben azt, hogy az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége milyen hatást gyakorol az ott élőkre.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az MBH Index élhetőségi rangsorát idén is Budapest vezeti, amit a Debreceni járás követ, a lista harmadik helyére a Pannonhalmi járás, a negyedikre pedig a tavalyi hetedik helyezett Budakeszi járás ugrott fel – közölte a felmérést készítő pénzintézet, kiemelve: Budapest összesített pontszáma idén is kiugró, ugyanakkor a többi járás esetén már csak igen kis eltérések figyelhetők meg az élen.

megfizethetőség
Az oktatás, egészségügy, kultúra, a lakóingatlanok megfizethetősége alakította többek között az élhetőségi rangsort / Fotó: Northfoto

Megmaradtak a régiós különbségek

Az északkeleti régióban található járásoké a legalacsonyabb érték, míg délen, a főváros környékén és északnyugaton több magasabb pontszámú járás található. 

  • Az oktatás területén az élen Budapest, illetve az ország nyugati és déli részei szerepelnek jobb eredménnyel, 
  • Az egészségügyi mutatót nézve az első három helyezett sorrendje nem változott tavalyhoz képest:, a rangsort Budapest, a Pécsi és a Gyulai járás vezeti. 
  • A kultúra területén elsősorban a nagyvárosok, Budapest, a Debreceni, a Szegedi és a Pécsi járás kínálják a legtöbb lehetőséget, valamint a Balaton környéki helyszínek bizonyulnak kedvezőnek. 

A munkaerőpiaci lehetőségeket illetően viszonylag nagy különbség mutatkozik Magyarország egyes részei között,

az északnyugati régiók és Budapest a déli és a keleti országrészekhez képest egyértelműen magasabb pontszámokat kaptak. 

Megfizethetőségi rangsor kis mozgással

A legkevésbé megfizethető járások listájának végén ismét a Balaton-környéki, a jövedelmekhez képest magas lakásárakkal jegyzett járások állnak. 

Nem meglepő módon Budapest az egy évvel korábbihoz hasonlóan ezúttal is a lista utolsó tíz helyezettje között végzett a legkevésbé megfizethető helyek listáján, a bűnözési statisztikák tekintetében pedig továbbra is a nagyobb városok szerepelnek rosszabbul. 

Budapest megfizethetőségi pontszáma a megyeszékhelyek között is gyengének számít, miközben az idén is elmondható, hogy 

a bűnözési helyzet a fővárosban élők számára mérsékelten nagy kockázatot jelent,

 17. helyezéssel a listán. 

A legmegfizethetőbbnek az idén is magasan Salgótarján bizonyult, amelyet erősen lemaradva követ Miskolc és Békéscsaba. 

Érdekesség, hogy az egészségügyi mutatót nézve a legjobb eredménnyel Pécs zárt, amelyet Miskolc és Veszprém követ. 

Az MBH Jelzálogbank negyedik alkalommal készült kutatásának célja, hogy átfogó képet nyújtson azokról a gazdasági, társadalmi és infrastrukturális szempontokról, amelyek hozzájárulnak egy-egy térség vonzerejéhez. 

Ennek keretében veszi figyelembe az oktatási lehetőségeket, az egészségügyi ellátást, a kultúrához való hozzáférést, a munkaerőpiaci adottságokat, a bűnözési statisztikákat, valamint a vásárlási lehetőségeket is.

A tavalyi keresletcsökkenés után, idén élénkülés látszik a lakáspiacon, a javuló gazdasági kilátások, illetve a mérséklődő kamatszintek lehetővé tehetik, hogy többen döntsenek a lakásvásárlás mellett 

– mondta Soós Csaba, az MBH Bank lakossági üzletfejlesztési ügyvezetője.

Idén az első három hónapban, negyedéves alapon nominálisan 2,7 százalékkal nőttek a lakásárak az előző negyedévi 1,5 százalékos emelkedést követően, az év hátralévő részében további emelkedésre számítanak, miközben országos szinten a hitelfelvevő családok száma elérheti a 12 ezret.

Legélhetőbb városok listája: meglepő helyen végzett Budapest

Rohamosan lépdel előre Budapest a városok életminőségi listáján, Magyarország fővárosa a felső ötödbe került. A legélhetőbb város továbbra is Bécs.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.