BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét változatlan a kamat

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott 7,5 százalékos irányadó rátáján a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

Simor András jegybankelnök elmondta: a kamatdöntő ülésen egy 25 bázispontos emelés ötlete is felmerült, ám a vitát követő szavazáskor viszonylag egyértelmű döntés született.

A döntés indoklásában az elnök kiemelte, az idén a célnál magasabb inflációra és a potenciálisnál alacsonyabb gazdasági bővülésre számítanak a banknál. A háromszázalékos inflációs szint elérésére 2009-ben van leghamarabb esély, ugyanakkor az inflációs várakozások emelkedése felfelé mutató kockázatokat rejt magában.

A jegybankelnök hangsúlyozta, a monetáris politika által leginkább befolyásolható termékkörök áremelkedése nem gyorsult – a magas infláció a korábbi időszakokhoz hasonlóan az élelmiszerek és az üzemanyagok drágulásához köthető. A jegybank elégedettségét fejezte ki, hogy a versenyszféra bérdinamikája novemberben valamelyest mérséklődött, azonban a szakképesítéshez kötött minimálbér emelése felfelé mutató kockázatokat takar. Mivel a javaslatok között szerepelt az alapkamat negyedszázalékos szigorítása is, felmerült a kérdés, a megkezdett enyhítési periódus újra kamatemelési ciklusba csaphat-e át.

Simor András nem erősítette meg a kamatpálya irányának feltételezett változását, azonban válaszában kiemelte, az inflációs kilátások nem javultak, és a feltörekvő piacoktól elvárt magasabb kamatprémiumok állandósulni látszanak. Éppen ezért a kamatszint jövőbeni pályája attól függ, hogy a változásokon keresztül továbbgyűrűző inflációs hatások mennyiben jelentenek veszélyt, és hogy a nemzetközi pénz- és tőkepiaci folyamatok miként alakulnak.

A jegybankelnök a sajtótájékoztatón kitért a költségvetési kiigazítás eredményeire is. Véleménye szerint a kiigazítás megfelelő mederbe terelte a költségvetést, és a hiány négy százalék körüli értékre való lefaragása rövidesen elérhető. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a négy százalék a régiós országok körében még mindig magas, és ez évben is a változások által kijelölt pályán kell haladni.

Simor megjegyezte: a mai események nem szerepeltek nagy súlylyal a vitában, mert a jegybank hosszabb távon és higgadtabban értelmezi az eseményeket.

Tovább gyengül a forint

Múlt hétfő óta az ötödik egymást követő kereskedési napon romlott a magyar deviza árfolyama az európai közös fizetőeszközzel szemben.

Az eurójegyzések egy héttel ezelőtt valamivel 253 forint alól lódultak meg, tegnap délután pedig – csak a hétfői kereskedés során több mint két forinttal gyengülve – már 259,3 forint környékén jártak.

A magyar deviza ismét a zlotyval mozgott párhuzamosan – előbbi 2,52, utóbbi 2,2 százalékkal rontott árfolyamán az euróval szemben az elmúlt öt nap folyamán.

Az eurójegyzések egy héttel ezelőtt valamivel 253 forint alól lódultak meg, tegnap délután pedig – csak a hétfői kereskedés során több mint két forinttal gyengülve – már 259,3 forint környékén jártak.

A magyar deviza ismét a zlotyval mozgott párhuzamosan – előbbi 2,52, utóbbi 2,2 százalékkal rontott árfolyamán az euróval szemben az elmúlt öt nap folyamán. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.