BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Soros a válságra, Trichet az árakra koncentrál

Válság. A mostani válság a több mint 60 évig tartott „szuperfellendülés” betetőzése – fejtette ki tegnap Soros György. A magyar származású amerikai befektető szerint, miközben a fejlett világban a recesszió többé-kevésbé elkerülhetetlen, Kínában, Indiában és egyes olajtermelő országokban nagyon erős az ellenkező irány. Soros úgy véli, a jelenlegi pénzügyi válság kevésbé okozhat világméretű recessziót, inkább a világgazdaság radikális átrendeződése várható, az Egyesült Államok viszonylagos hanyatlásával, valamint Kína és más fejlődő országok felemelkedésével. De fennáll az a veszély, hogy az ebből származó politikai feszültség, ideértve az amerikai protekcionizmust, kárt okozhat a világgazdaságnak, ami azután recesszióba vagy még rosszabba is taszíthatja a világot.

Egyelőre nem várható viszont kamatvágás az EKB-tól. Az eurózóna bankjának elnöke, Jean-Claude Trichet tegnap ismét értésre adta, hogy nem lehet kamatcsökkentésre számítani. A mostani bonyodalmak közepette a központi bankoknak az a fő dolguk, hogy „lehorgonyozzák” az inflációs várakozásokat – mondta az elnök az Európai Parlament képviselői előtt tartott beszédében. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.