BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kényes kérdések találkozója

Napirend. Több komoly nézetkülönbség tisztázása vár az uniós külügyminiszterek ma kezdődő szlovéniai informális találkozójának (Gymnich) résztvevőire. Igen eltérők az álláspontok az Oroszországhoz fűződő viszony, illetve a tibeti véres események miatt a Pekinggel szembeni fellépés kérdése kapcsán. A kétnapos összejövetel napirendjén szerepel ezenfelül a nyugat-balkáni országok integrációja, illetve a közel-keleti békefolyamat problémája is.

Az EU soros elnökségét ellátó Szlovénia külügyminisztere, Dimitrij Rupel reményei szerint legkésőbb a Dmitrij Medvegyev új orosz elnökkel júniusban esedékes szibériai csúcstalálkozóig sikerül közös tárgyalási pozíciót kidolgozni. A Moszkvával tervezett, az emberi jogoktól a kereskedelmen át az energetikáig számos kulcsfontosságú területet magában foglaló partnerségi tárgyalások elindítását elsősorban Litvánia köti kemény feltételekhez. A balti ország vétót helyezett kilátásba arra az esetre, ha az oroszok nem nyújtanak az eddigieknél erősebb garanciákat az energiaszállítások zavartalanságának biztosítását illetően, valamint ha nem tesznek lépéseket egy litván üzletember eltűnésének tisztázása érdekében (VG, március 27., 5. o.).

Szintén jelentős dilemma előtt állnak a tagországok Tibet kérdésével kapcsolatban, hiszen a kínai hatóság kemény fellépése kapcsán úgy kell emlékeztetniük Pekinget az emberi jogok fontosságára, hogy közben a lehető legkevesebbet ártsanak az ázsiai országhoz fűződő virágzó gazdasági kapcsolataiknak. Miközben a hivatalos brüsszeli álláspont egyelőre kizárja ezt, egyes tagok, így Belgium és Franciaország államfői már most sem tartják elképzelhetetlennek a 2008-as olimpia valamilyen formájú bojkottját. Úgy hiszem, a tibeti ügy napirendre tűzését kezdeményező tagállamok miniszterei előkészítenek valamilyen közös nyilatkozattervezetet ezzel kapcsolatban – nyilatkozott kurtán Rupel.

A találkozó időben első napirendi pontja egyébként az izraeli–palesztin békefolyamat helyzetének a megvitatása lesz. Szóba kerül ennek kapcsán Libanon, Szíria és Irán, illetve a különböző terrorszervezetek szerepe is a régióban. Ezenfelül a szombatot a tervek szerint az uniós tárcavezetők szerb kollégájuk, Vuk Jeremic társaságában elköltött munkareggelivel kezdik, később pedig a többi régiós állam, így Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Macedónia, Albánia és Koszovó képviselőivel is megbeszéléseket folytatnak.

Reuters, EUbusiness



Vízumkönnyítés a szerbek számára

Rövid időn belül lényegesen egyszerűbbé válhat a szerb állampolgárok számára az uniós vízum megszerzése – közölte a hét közepén az EU soros elnökségét ellátó Szlovénia külügyminisztere.

Dimitrij Rupel szerint az erről szóló megállapodást még a május 11-i szerbiai választások előtt sikerülhet aláírni. Ez az uniós csatlakozás támogatására ösztönözheti a balkáni ország lakosságát.


Dimitrij Rupel szerint az erről szóló megállapodást még a május 11-i szerbiai választások előtt sikerülhet aláírni. Ez az uniós csatlakozás támogatására ösztönözheti a balkáni ország lakosságát.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.