BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mit akar tulajdonképpen az SZDSZ? Körkép

Bár váratlan volt, hogy az SZDSZ látványosan nemet mondott Gyurcsány „Megegyezés” címÛ dolgozatára, azoknak, akik ismerték a folyamatokat, világos volt, hogy Fodor Gábor és csapata nem dönthet másként. A párt további lépésein akár a kormány sorsa múlhat, a jövőről azonban még több a találgatás.

Fodor kényszerpályán

Fodor Gábor annyiban kényszerpályán van, hogy a liberálisok egyetlen népszerÛ és még hitelesnek tartott politikusának rövid ideje van bizonyításra. Egyrészt, mert elterjedt annak a híre, hogy Kóka János – aki mindössze két szavazattal kapott ki az elnökválasztáson – szervezkedik vidéken, és készül a visszavágásra. Ha például Õsszel a Fodor vezette SZDSZ nem lenne képes erÕs arculatot felépíteni, egy decemberi rendkívüli elnökválasztásra lehetÕséget teremtene a visszatérésre. Másrészt, ha a liberális párt tovább folytatja a vergÕdését, akkor Fodor pillanatnyi népszerÛsége is odaveszhet.

Az erdélyi Krónika szerint az SZDSZ új identitását magával Gyurcsány Ferenccel szemben próbálja felépíteni és Fodor Gábor úgy akar bevonulni a történelembe, mint akinek sikerült megbuktatnia Magyarország Tisza István óta talán legnépszerűtlenebb miniszterelnökét.

Ultimátum az MSZP-nek?

Kész tárgyalni az MSZP vezetőivel a Szabad Demokraták Szövetsége - mondta Gusztos Péter, a párt ügyvivője az InfoRádió Aréna című műsorában, miután Gyurcsány Ferenc kormányfő közölte, egyeztetni szeretne az SZDSZ-szel a mostaninál szélesebb körű együttműködésről. A Magyar Hírlap ugyanakkor úgy tudja, az SZDSZ néhány vezető politikusa ultimátumot intézett az MSZP vezérkarához, miszerint mindössze két dologban hajlandók egyeztetni volt koalíciós partnerükkel. A liberálisok vagy egy Gyurcsány nélküli, vagy pedig szakértői kormány létrehozásához kötnek minden további érdemi tárgyalást.

A Magyar Nemzet értesülései szerint az SZDSZ pénteki ügyvivői testületi ülésén igent mondanak majd a szocialistákkal és Gyurcsány Ferenccel való egyeztetésre, de az SZDSZ a jelenlegi összetételű kormányba nem táncolna vissza.

A Népszabadság szerint viszont a liberálisok még nem döntötték el, hogy Gyurcsánnyal vagy programjával szemben vannak-e nagyobb fenntartásaik. Az MSZP-SZDSZ megállapodás lehetséges, mert a miniszterelnök programjának több pontja támogatható a liberálisok számára annak ellenére, hogy nemet mondtak rá. A Népszabadság szerint három forgatókönyv lehetséges: a liberális álláspontnak megfelelően átírt program szerinti együttműködés Gyurcsány Ferenccel, vagy a program minimális módosítása, de a jelenlegi kormányfő nélkül. Az MSZP döntéshozói leginkább azt szeretnék, ha mind a program, mind pedig Gyurcsány maradna, de ennek a lap szerint kicsi a valószínűsége

Politikai blöff a szakértői kormány?

Fodor egy az SZDSZ szimpatizánsoknak írt szerdai levelében hangsúlyozta, érdemes megfontolni és fogadókészséget keresni a parlamenti erők között egy szakértői kormány létrehozására, ha az egypárti Gyurcsány-kormány nem tud többséget állítani javaslatai mögé.

A Klubrádió Kontra c. műsorában Horn Gábor is egy szakértői kormány létrehozása mellett kardoskodott, szerinte a jelenlegi politikai állapotból való kitörés a választásokig az, hogy olyanok kapnak politikai támogatást, akik arra kapnak felhatalmazást, hogy parlamenti többségi támogatással meglépjenek néhány égetően szükséges lépést. Hangsúlyozta: abban nem gondolkodnak, hogy visszasétálnak egy MSZP vezérelte kormányba, mert nem akarják az MSZP összes politikai célját, és választási érdekeit szolgálni.

Magyar Kornéli a Progresszív Intézet igazgatója ugyanakkor politikai blöffnek nevezte a szakértői kormány ötletét, hiszen a kormány a parlamentnek felelős és ott politikusok vannak. Szerinte az SZDSZ kormánykoalíció létrehozásában gondolkodik.

Pétervári Zsolt, a Méltányosság Politikai Elemző Központ elemzője a Klubrádiónak azt mondta, az SZDSZ nem tudja függetleníteni magát a jelenlegi politikai tértől. Az MSZP-n belül a legliberálisabb személyiség Gyurcsány Ferenc, ha ő bukik, akkor egy tőle még inkább balra álló személyiség kerülhet az élére. Hozzátette: lehet hívni szakértői kormánynak az elképzelést, attól még ugyanabból a mandátumszámból kell működnie a rendszernek, és a szakpolitikák terén nem lenne liberálisabb egy új összetételű kormány a jelenleginél, hisz az új összetevők sokkal inkább balra állnak a jelenleginél.

Az MSZP kitart

Kiss Péter kancelláriaminiszter, a szocialista párt alelnöke szerint egyébként az MSZP-ben nincs napirenden a miniszterelnök-csere. Mint mondta, neki abban van elkötelezettsége, hogy az elkezdett programot végigvigyék és ehhez bármilyen feladatkörben támogatását adja, de ez részéről nem bejelentkezés, hiszen ott áll Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mögött.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter emlékeztetett arra, hogy a programot Gyurcsány Ferenccel indították útnak és "fura" lenne, ha most azt mondanák, ebben a programban hisznek, ezt akarják folytatni, de akinek a nevéhez kötődik, azzal közölnék, "viszontlátásra". Ez a kérdés nincs napirenden - közölte Kiss Péter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.