BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb kiskereskedelmi vállalat élheti meg az újévet - Újabb rossz hír Amerikából

A válságban lévő pénzpiacok, a romló fogyasztói bizalom és az óvatos hitelezési gyakorlat együttes hatására egyes üzletek a túlélést célzó átalakítás helyett a roló lehúzása mellett dönthetnek - állítja a Davidowitz & Associates kiskereskedelmi konzulens és befektetői banki cég.

Az érintett vállalatok egyes boltjaik bezárását a készpénzhez jutás eszközének tekinthetik - állítja a társaság. Az évnek ezen időszakában a legtöbb kiskereskedelmi vállalat már felkészült az ünnepi forgalomra, régen feladta megrendeléseit, készleteket halmozott fel úgy, hogy elvben a nehezedő hitelfeltételek közepette is ki tudjon tartani a szezon utáni időszakig.

A gond az - állítja a Customer Growth fogyasztói kutatásokkal foglalkozó cég -, hogy a készletfelhalmozás révén alacsony szintre süllyedt a cégek készpénzállománya, ami gondot okozhat a válság idején, ha a fogyasztók kevesebbet költenek. A hitelezők is jobbnak tarthatják, ha egyelőre tartózkodnak kölcsönök nyújtásától.

Egyes amerikai kiskereskedelmi cégek (Eddie Bauer Holdings, Claire''s Stores Inc, Guitar Center, Loehmann''s and Oriental Trading Co) a Standard & Poor''s-tól B- minősítést, vagy annál is rosszabb besorolást kaptak most az ünnepi szezon kezdete előtt, mivel adósságaik a hitelminősítő szerint kockázatosak.

Az amerikai kiskereskedelmi szövetség szóvivője szerint is "megrázkódtatások várhatók az ágazatban", de Scott Krugman úgy véli, hogy ez végülis kedvező folyamat, mivel rugalmasabb gazdaság és kiskereskedelem létrejöttét eredményezheti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.