BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Acélkemény, ultrakönnyű mesterséges izom - Videó

A Texasi Egyetem munkatársai olyan speciális anyagot fejlesztettek ki, amely ideális lehet robotok mozgatásához. A mesterséges izom rendkívül alacsony súlya mellett acélkeménységű.

"Olyan új anyagot hoztunk létre, amelynek tulajdonságait meg sem közelítették az eddigiek" – mondta Ray Baughman, a Texasi Egyetem szakértője a New Scientistnek. A professzor és kollégái olyan nanocső kötegeket készítettek, amelyek egy bizonyos feszültség hatására milliszekundumok alatt eredeti szélességének 220 százalékára tágul, majd eredeti méretére zsugorodik.

Az anyag különlegessége, hogy szélességében rugalmas, a szálak elrendezése szerinti hosszanti irányban viszont rendkívül szilárd. Ráadásul tulajdonságait –196 foktól plusz 1538 fokig megőrzi. Az anyagot úgy nevezett aerogél formájában gyártják, ezt azt jelenti, hogy köbcentiméterenként mindössze 1,5 milligramm tömegű, mivel főként levegő alkotja. Egy gramm mesterséges izommal harminc négyzetméteres területet lehet befedni.

Az anyagnak egyébként éppen ez a gyengesége is: ahhoz, hogy erejét kifejthesse, vastag aerogél réteget kell alkalmazni. Ennek ellenére a tudósok bíznak abban, hogy nagy hőállóságának és erejének köszönhetően az űrkutatásban hasznosíthatják a mesterséges izmot.

Nézze meg a New Scientist videóját itt

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.