BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tejkrízis: jövő héten brüsszeli tárgyalások

Az agrárminiszteri tanács jövő hét eleji brüsszeli ülésén napirendre kerülhet az uniós tejpiaci szabályozás ügye - értesült a VGO.

Mint ismert, a kelet-európai termelők múlt heti prágai tüntetésükön kényszerítették ki, hogy az unió foglalkozzon a kérdéssel. A gazdálkodók azért demonstráltak, mert a felvásárlási árak drasztikus csökkenése miatt a tejtermelés veszteségessé vált. A magyar állattartók kifejezetten Brüsszelt hibáztatják a kialakult helyzetért, mert szerintük az Európai Bizottság (EB) rosszul mérte fel a piaci körülményeket.

Az EB tavaly ezért határozhatott az uniós tejkvóták többlépcsős bővítéséről, ami miatt már EU-szinten jelentős tejfelesleg képződött. A hazai termelők a piaci feszültségek miatt a kvótanövelés azonnali felfüggesztését és az uniós tejkvótatámogatások 50 százalékos bővítését sürgetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.