BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi Tipp: beindult az árupiac, magasra szökő hozamokat várnak a héten

Az amerikai könnyűolaj árfolyama 5 hetes magasba emelkedett, míg a réz és cink átlépte a sanghaji kereskedés napi limitjét, ezért tegnap felfüggesztették a kereskedésüket. A szójabab vékájának ára szeptember óta először drágult 11 dollár fölé, míg a pálma olaj árfolyama augusztus óta mért legdrágább szintjén mozog.

 Az amerikai könnyűolaj (west texas intermediate) a héten 0,6 százalékot drágult, egy hordó 53,59 dollárba kerül. A drágulás mögött a kínai CLSA beszerzési menedzser index áll, amely áprilisban 50,1 pontra emelkedett a megelőző hónap 44,8 pontjáról. Érdekesség, hogy az északi tengeri brent és az amerikai könnyűolaj árfolyama közel ugyan arra a szintre került tegnap, előbbi árfolyama közel egy százalékot drágult tegnap 53,25 dollárra a londoni elektronikus ICE tőzsdén.

Az utóbbi időben a kőolaj jegyzése az 50 dolláros szint fölé került, amelyet a piacokat uraló hangulat javulás támogat. Az energiahordozó jegyzése erősen függ a részvénypiacoktól.” – mondja Olivier Jakob, a svájci Petromatrix elemzője. Gene McGillian, Tradition Energy szakértője ehhez annyit tesz hozzá: hogy a befektetők a piacon jellemzően a jövőbe tekintenek, vagyis a jelenlegi szerény gazdasági teljesítmény már keveseket zavar az üzletkötésnél.

A várható kínai import növekedés és a Dél-Amerikát sújtó szárazság miatt lőtt ki több vezető élelmiszer jegyzése is. A szójabab júliusi szállításának árfolyama 2 százalékot: 11,15 dollárra drágult vékánként a Chicagói árutőzsdén, utoljára 7 hónappal ezelőtt járt a jegyzés ezen a szinten, míg a napraforgó mag 2,2 százalékot drágult. A pálma olaj júliusi szállítása 5,2 százalékot drágult 773 dollárra a malajziai árutőzsdén, amely 2000 augusztus 22-e óta a legmagasabb árfolyamszint.

Más élelmiszernek viszont esik az ára: a kukorica júliusi szállításának árfolyama 2,8 százalékot süllyedt 4 dollárra vékánként, amellyel korrigálja a múlt heti raliját a termény (akkor 7,3 százalékot drágult a kukorica). A búza júliusi jegyzése 2,3 százalékot esett 5,57 dollárra vékánként, ezzel a pénteki ralijából vett vissza az árfolyam, május elsején 6,2 százalékot drágult a búza.

„Az árupiaci termékek a következő években jobban fognak teljesíteni mint a részvények, mivel rájuk fundamentális kereslet van a piacon, amelyet az értékpapírokról nem lehet elmondani.” – véli Aaron Smith a Superfund Financial szingapúri igazgatója.

A Bloomberg hírügynökség által megkérdezett elemzők többsége szerint a kukorica és a szójabab árfolyama ezen a héten végig emelkedni fog. Az indoklások szerint az amerikai közép-nyugaton esős idő várható, ami az ültetési időszakot tolhatja ki, és ez a hozamok csökkenését okozhatja. Dél-Amerikát eközben szárazság sújtja, emiatt szerény aratást várnak a szakértők. A 33 megkérdezett kereskedő közül 27-en nyilatkozták, hogy a kukorica drágulni fog a héten, míg 34 megkérdezett közül 28-an mondták ugyan ezt a szójababról.

A fémek drágulása közül érdemes kiemelni, hogy a réz és a cink kereskedését fel kellett tegnap függeszteni Sanghajban, mivel azok elérték a napon belüli megengedett maximális drágulási szintet (6 százalék). A réz egyébként már pénteken is közel 4 százalékot drágult a Távol-Keleten. A londoni réz ára 4600 dolláron zárt pénteken tonnánként. A cink ugyanitt 6,3 százalékot drágult 1515 dollárra tonnánként. A réz meglehetősen jól teljesít az idén (eddig 45 százalékot drágult) emiatt elemzők arra számítanak, hogy az év második felében inkább korrigálhat az árfolyam. A Bloombergen megkérdezett 16 elemzőből 10-en mondták tegnap, hogy az ipari fém ára csökkenni fog. Eközben a réz és a cink készletek 2005 óta mért legalacsonyabb szintre süllyedtek Kínában és Dél Koreában, amit az ázsiai gazdaságok ipari felhasználása okoz.

Érdekesség, hogy az árupiaci trenddel jellemzően szembe menő arany is drágult tegnap, amelyet a dollár gyengülése segített. A zöldhasú árfolyama közel három hetes mélyre került az euróval szemben, a dollár-kurzus 1,3386-on mozgott tegnap. A nemesfém árfolyama 1 százalékot drágult 894,70 dollárra. Elemzők szerint a jegyzés hamarosan átlépi a 900 dolláros lélektani határt. A Bloombergen megkérdezett 32 szakértő közül 19-en várják, hogy ezen a héten 900 dollárra dráguljon az arany. Egyéb nemesfémek közül az ezüst unciája 1 százalékot drágult 12,6475 dollárra, a platina árfolyama 1094,75 dolláron mozgott unciánként, míg a palládium 1,4 százalékot esett 213,50 dollárra unciánként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.