BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre gyorsuló inflációt várnak az elemzők Magyarországon

Júniusban kismértékben lassulhat a fogyasztói árak növekedésének üteme az Ecostat szerint, év végéig azonban - július-augusztusban az áfaemelés, szeptembertől pedig az alacsony bázis miatt - emelkedő inflációs rátát, novemberre 6,9 százalékos inflációt prognosztizálnak - derül ki a kutatóintézet legfrissebb, Mikroszkóp című kiadványából.

Ugyanebben az időszakban a termelői árak szintje 5 százalékkal haladhatja meg az előző év azonos időszakának értékét.

Őszre lassulhat a kiskereskedelmi forgalom visszaesése, számításaik szerint 2009. novemberben a forgalom volumene 2,4 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől.

Ugyancsak novemberre, az ipari termelés 10,3 százalékos csökkenését prognosztizálják a belföldi értékesítés 3,8 százalékos, és az exportértékesítés 13,7 százalékos visszaesése mellett az előző év azonos időszakához képest.

A keresetek előrejelzésénél a kutatók figyelembe vették, hogy 2008 novemberében a költségvetési szférában a szokásosnál
nagyobb egyszeri kifizetések voltak, ezért az így kialakult magas bázis következtében idén novemberben a többi hónapnál erőteljesebb keresetcsökkenés valószínűsíthető.

Előrejelzésük szerint 2009 novemberében a költségvetési szférában a keresetek 5 százalékos mérséklődése várható, a versenyszférában pedig 3,9 százalékos keresetemelkedés prognosztizálható az előző év azonos időszakához képest. Ugyanebben az időszakban a nemzetgazdaság egészében a bruttó átlagkereset 1,3 százalékkal növekedhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.